20131005

Socialdemokraterna kan lära av Bajen gällande äkthet

Under ett tag har jag burit en fråga som gnagt. Är socialdemokraterna den rörelse som kommer bära socialdemokratin in i framtiden. Skillnaden mellan det socialdemokratiska partiet och de socialdemokratiska värderingarna och politiska idéerna. Hur partiet idag bär idéerna men i framtiden? För idéer kan leva för evigt men partier har sin tid.

Min grund är att det socialdemokratiska partiet ännu ett tag kan vara bäraren av de socialdemokratiska värderingarna. Men det sker inte utan insats. Man behöver hela tiden finna rollen i samhället. Idag är inte partiet den naturliga instansen som folk vänder sig till för att få förändring. Utan att ta i för mycket så är idag socialdemokraterna en av de starkaste konservativa krafterna i landet. Hur många medlemmar ser tillbaka på svunna tider och strider. Men om svaret inte går att söka i gårdagen var finns då svaret och vem kan ge svar? Ser vi tillbaka, ändå, så har tidigare partiledare sökt vägen. Göran Persson pratade om det gröna folkhemmet och Mona Sahlin lyfte frågorna om HBT och företagande. Håkan Juholt tog sats i tre ord. Kunskapsbaserat ekonomi, värdeburen tillväxt och social investeringspolitik. Idag vet jag inte var Stefan Löfven står. Var är hans vision om partiet och var är hans signum? Vem leder partiet?

Svaret måste vara en vision om framtiden samtidigt som det finns en tudelad konfliktyta. Dels en mot var samhället befinner sig idag och dels en mot de politiska motståndarna. Budgeten är ni lagt och det finns spår i den. Men inga som man kan se direkt vid en första anblick Spår som man verkar vilja dölja istället för att bygga till vägar. Idag emot i morgon för, är devisen. 
Hammarby spelar fotboll och oavsett resultat så är fansen trogna och publiksnittet är högt. Det finns en känsla av samhörighet som inte är kopplat till populism. Det finns en äkthet som vi älskar. Även motståndarna respekterar Hammarby. Någonstans så var det även så för Socialdemokraterna. Men nånstans så slutade det vara så? När man slutade vara sig själv och ville vara som de andra upphörde fansen att följa partiet oavsett vad vi stod. Hammarby har haft en liknande resa sedan uppköpet av det amerikanska kapitalet. Men fansen finns kvar och har påverkat utvecklingen så att det finns en känsla kvar.
Till sist så en tillägg på gårdagens postning. Det följde en diskussion på bloggar där Michaela Leo, Martin Moberg och Johan Westerholm skrev om ämnet. Men det som jag ville ha fram var att när man sätter ihop landslaget så är det inte självklart att alla allsvenska klubbar finns med. Man tar de som tillsammans kan bilda ett lag och komplimentera varandra så att målet uppnås.
Jag fortsätter att tänka om partiet framtid och om den socialdemokratiska ideologins framtid. Samt fortsätter skrika i soffan när Bajen spelar. 
Media mm: Exp, Ab,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,