20131111

Hettan...

Sakta så närmar sig valet och temperaturen ökar i det politiska Sverige. I övriga Sverige så är det planeringen inför julen som är det viktiga. Jag känner hur det glider isär. Vi som brinner för politiken och de som pysslar inför högtiderna...

Socialdemokraterna tappar och jag är rätt så nöjd med det då det tvingar oss att skärpa argumentationen för kommande år. Än så vet inte väljarna var vi står och vad vi vill. Senaste veckans mycket kloka utspel om att gå till val på eget program och därefter låta väljarna röster få spegla hur landet styrs efter valet 2014. I dagens undersökning finns inte det med utan det tar ett tag innan vi ser utfallet av det. Om det fanns oklarheter i vad vi vill så har Peter Johansson sammanställt det på ett förträffligt sätt.
Vilket är då budskapen i artikeln? Glöm först rubriken och ingressen. De skrivs av DN själva.
  1. Vi går till val som ett socialdemokratisk parti
  2. Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering
  3. Den troliga regeringspartnern är Mp
  4. Vid ett knepigt parlamentariskt läge är vi beredda att vara öppna för breda lösningar
  5. De stora långsiktiga frågorna ska förankras över blockgränserna
Ingenstans står det att en blocköverskridande regering är huvudalternativet. Det är reservutgången.
Troligaste alternativet är en S+Mp-regering med V som parlamentariskt stödhjul.
Men det viktiga är att få med väljarna och att de tar del av den hetta som vi själva uppbringar. Enkelt så kan vi slå av ett par kärnkraftreaktorer (om det nu finns några i drift?) och ta den energi som vi politiker samlar under valår. Pesonligen känner jag en oro över att vi skjuter vid sidan av målet och kanske allt för mycket intresserar oss för interna frågor om vem som ska hålla handen med vem och mindre på hur vi löser de faktiska problem som väljarna upplever.

Till sist två saker. Lena Mellin verkar fullständigt ha tappat sin fingertoppskänsla gällande det politiska spelet och idag så sätter jag mig på Kultur- och fritidsnämnden och beslutar om en budget som det råder enighet kring då Vimmerbyalliansen gått med på våra förslag. Inte lätt att vara opposition när majoriteten köper ens förslag, men bra för kommuninvånarna som får en bra verksamhet.

Nästa år kommer det en hetta, men kommer väljarna att upptäcka den eller ta det som semesterväder och slå på sjövädersrapporten, läsa en deckare sippande på en kall öl?

Media mm: Ab, Ab2, Exp, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,