Men jag kan ge de rätt på en punkt att det finns en oro i att Mikael Damberg avlossar den stora salvan kring underskotten då vi accepterar de flesta åtgärder som lett till underskotten. Peter Akinder fångar upp det bra i sin ledare och pekar på att det inte behöver vara fel med underskottspolitik i sämre tider om åtgärderna är de rätta. I detta fall har skattesänkingar bara lätt till underskott och inga jobb.
Åter till själva ämnet. Jag tror att det borgerliga ledarsidorna kommer förlora på att gå i ett så tydlgit kampanjläge. En styrka som opinionsbildare att även kunna kritisera den hand som föder en. Att utifrån ett eget perspektiv ge kritik. Jag vet själv detta. Det finns flera aspekter kring som man kan belysa. Den viktigaste är ändå att påverka inriktningen på politiken. Lite enligt devisen att spotta på en sten. Partierna är tröga och det tar lång tid att förändra politiska mönster. Det andra är att vara relevant för läsarna. Det är man endast om man upplevs som fristående och inte sitta i någons knä. vi ser hur de som är rena kampanjbloggar aldrig får upp sin läsarnivå och inte heller får en relevans i debatten. För enkelt så är det att kritiken mot motståndarna först tas på allvar om läsaren vet att man också riktar kritik mot de egna om man inte är nöjd.
Så det bästa sättet att få sitt lag att vinna valet är att ge dem en dos kritik för att kritiken gentemot motståndarna ska bita desto hårdare.
Samtidigt som jag skriver detta inlägg så kommer det ett mail från Opinionsverket om vad svenska folket vill prioritera. (Läs hela rapporten här)
1. Utbildning/skola, 27 procent
2. Sjukvård, 25 procent
3. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 16 procent
4. Äldreomsorg, 11 procent
5. Socialförsäkringar (exempelvis A-kassa), 6 procent
6. Vägar och järnvägar, 3 procent
6. Bostäder, 3 procent
6. Sänkta inkomstskatter, 3 procent
6. Annat, 3 procent
10. Mer pengar till barnfamiljerna, 1 procent
11. Barnomsorg, 1 procent
12. Vet ej, 2 procent
Bilden är relativt samstämmig med den som presenterades för ett par dagar sedan och vad man hör på gatan. Kanske lite förvånande att vägar och järnvägar kommer så långt ner när en undersökning som är gjord denna tid på året då media fylls med alla problem på vägar och räls. Men ändå kan man vara frågande till vad folket säger i en undersökning och hur de sedan agerar i sin vardag och hur mycket detta kommer styra vad de läger sin röst i september. För rent politiskt så verkar Vänsterpartiet ligga folket närmast men i röster så är de en bra bit ifrån. Så undersökningen ger en fingervisning om färdriktning för det politiska innehåller men presenterar definitivt ingen sanning eller facit. Men vi kan dock se att skattesänkningar är vid vägens ände nu.
Så valåret år igång. Fyra val ska avhandlas. Ett EU-val som blir ingången i maj. Många pratar om att det blir ett träningsläger inför de "viktiga" valen som sker i september. Jag anser att det är livsfarligt att se på EU-valet. PÅ något sätt så signalerar man att det inte är på allvar och det kommer bara gynna och öppna upp för de antidemokratiska krafterna i samhället. Ett Europaparlament med en fjärdedel rasistiska partier är inget som jag ser fram emot. En sådan stor del går inte heller att negligera i debatten eller i hur politiken kommer utformas. Det kommer få effekt rakt in i de nationella parlamenten och påverka Europas utveckling i fem långa år framöver. Så valet till EU är av högsta vikt och det gäller att partierna presenterar en europapolitik som vinner väljarnas förtroende.
Några rader om politik, opinionsbildning och inget om dagens väder!
Mer av intresse finns på Opinionsverket. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om kultur, personligt, politik, samhälle, Socialdemokraterna, moderaterna, #val2014, val 2014, skolan, Demokrati, jobben