20100308

Är jag så jämställd som jag tror?

Jag tar över stafettpinnen från Christian Valtersson. Det är ett ansvar som jag nu tar att föra denna stafett vidare och känna att jag kan tillföra något. Det blir en rannsakning över vem jag är och om jag lever som jag lär.


Efter att funderat både på det ena och andra så fastnar jag i bastun, herravdelningen så klart. Min fundering tar sig fart i om vi jämställda män. Vi män som kallar oss feminister är så jämställda när det kommer till kritan. Dagen leder till en rannsakning av mig själv som får en att svettas lite grann när man krafsar bort de översta lagren.

Ja vi jämställda män tar självklart ut föräldraledigheten och skryter gärna med det. Vi städar hemma eller som vi uttrycker oss "hjälper till"( Ett märkligt begrepp som säger lite om hur vi ser ansvaret) Så vi är nog på en okej nivå... Men sedan kommer den viktiga frågan, när vi lämnat hemmets lugna vrå och vi ska bege oss ut i världen där de viktiga besluten ska tas. Vad gör vi då? Var finns våra tankar? Vilka finns i våra omgivningar?
Här känner jag att de viktiga frågorna finns vem som äger damsugaren är kanske en del men det är här som frågan över makten tar fart. När jag kliver in i styrelserummet antingen det är det offentliga eller privata. Hur tänker jag då? Vem gynnar jag, medvetet eller undermedvetet? Stämmer min tanke med mitt tal? Det är här som jag hävdar att den viktiga jämställdheten finns inte vem som damsuger ( Hemma är det krasst den som har tid, oftast jag, känns det som).
Det är i styrelserummet besluten som påverkar tas. Det är där vi feministiska, jämställda killar bekänner färg. Jag erkänner jag är inte perfekt ännu jag har en bit kvar. Anledningen att vi jämställda män inte är i mål är att vi är rädda, osäkra i vem vi är. Det är först när vi känner oss trygga i oss själva som vi törs släppa taget och släppa in andra  och våga ge bort makten. Jag arbetar på min egen trygghet och känner att jag närmar mig men har en bit kvar så ge inte upp.

Nu lämnar jag stafettpinnen vidare till Ett hjärta rött och hoppas på mer kloka tankar om denna viktiga dag.

Alla som skrivit idag finner ni här

kl 8 Mer vänster i UppsalaInitiativtagare
kl 9 Anders Wallner
kl 10 HBT-sossen
kl 11 Trollhare
kl 12 Jens Holm
kl 13 Maria Ferm
kl 14 Mitt i Steget
kl 15 HannaVictoria – utbildningsminister nästa
kl 16 IdaVänster
kl 17 Christian Valtersson
kl 18 Högbergs tankar
kl 19 Ett hjärta rött
kl 20 Rödgrönt samarbete
Sedan finns den gemensamma bloggen för denna dag Bloggstafetten.  Det ryktas och att Tokmoderaten ska dundra ut en inlägg om denna dag vi bävar...Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Jag har redan dundrat ut mitt inlägg, men det valde du väl att inte se Högberg.

    SvaraRadera