20100723

Det går bra för Sverige...

Ja det är en sanning med modifikation ty för vissa grupper lever livet och allt är i sin glans, men sedan har vi resten...

      Vi kan idag läsa hur storbolag efter storbolag gör stora vinster och vänt förlust till vinst. Men bygger dessa vinster på erövrandet av nya marknader eller fantastiska försäljningssiffror? Nä det bygger på en slimmad organisation och en ökad arbetslöshet.

     Vidare så ser vi nu den andra sidan. Den sida som regeringen med dess företrädare gör allt för att dölja den där sjuka slängs ut. Där barnfattigdomen ökar. Där kommunernas försörjningsstöd (socialbidrag) sticker i höjden. Där arbetslösheten är katastrofhög på en nivå kring 10 procent. Där 30 procent av ungdomarna står utanför arbete.


      Det är inget annat än ett monumentalt misslyckande som bara kan stavas en regering som inte klarar uppgiften. Nja så är det nog inte. För om vi skrapar lite på den fernissade retoriken så kommer det fram en gammal högerpolitik som har i sin grund att det är skillnad på folk och fä. Att det är bra med en hög arbetslöshet som gör att det blir slagsmål om de få arbetstillfällen som marknaden erbjuder. Det blir en kamp med sänkta löner som vapen. Allt för att ge de rika större rikedomar.

      Men vi vet att det är fel för de samhällen som mår bäst i alla nivåer är de som är mest jämlika. Och här skiljer sig synen åt mellan oss och de blåe. Det kommer troligen en massa kommentarer som har innebörden att hungriga vargar jagar bäst eller gnaga som en bäver. Ja det kommer inte skriva det rakt ut men det är innebörden. Att de som är sjuka och arbetslösa har sig själva att skylla och det är genom piskan som de kommer tillbaka till arbetslivet.

       Som jag tidigare har skrivit här på bloggen så tror jag och socialdemokratin på den  hungriga teorin utan att människor vill arbeta och göra rätt för sig. Att de inte frivilligt avstår att ställa sig utanför ( Visst kan det finnas undantag men det finns i alla samhällen) utan hamnat där och behöver hjälp för att ta sig tillbaka. Antingen med rehabilitering eller aktiv arbetsmarknadspolitik. Men för att kunna ta till sig detta är det viktigt att de känner en trygghet. Med sänkta ersättningar och hotet att bli utslängd infinner sig inte tryggheten som krävs för att individen ska kunna gå vidare i livet.

Media: Ab, AB2, DN, SvD, Ex, Di.
Bloggat Johan W och Anna V och Annika  och Rosmari och Camilla W som alla ger bilder av vad som sker i dagens Sverige. Långt från regeringskvarteren.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,