20100724

Vi ser klyftor, regeringen ser synvillor

Idag så får åter en bild av hur den sittande regeringen leker med siffror för att framstå i en så god dager som möjligt. Ingen hänsyn till de som finns bakom utan bara att fasaden ska se välputsad ut gentemot grannen. Sedan att det ser för jävligt ut innanför är inget som det tas hänsyn till.

     På DN debatt skriver idag Lena Sommenstad på ett förträffligt sätt hur den sittande regeringen väljer att agera kring den statistik som inte år så smickrande. Det är en bild som får en att tänka till. Att medvetet försöka gömma undan fattigdomen. Att försvåra internationella jämförelser. Det finns inget försvar för ett sådant agerande.

      Men att det är en känslig fråga och att det finns de inom borgerligheten som inte ser den fattigdom som finns i landet är beklagligt. Vi har under de senaste dagarna här på nätet fått berättelser och bilder som ger en inte så smickrande bild av vad som sker idag i Sverige ett av världens rikaste länderna.  En bild som vi makthavare inte får blunda för utan bör göra fylla insatser emot.

      Den förra Socialdemokratiska regeringen såg detta och satte av en miljard för att bekämpa den barnfattigdomen i vårt land. Här var det attack mot en orättvisa som gällde inte gömma undan med broderad statistik.

      Den sittande regeringen har inte med ett penndrag tagit sats med ett åtgärdsprogram för att komma tillrätta med de klassklyftor som ökar i dagens samhälle utan tvärtom så ser man till att bibehålla dem eller på skolans område öka dem med att göra A och B utbildningar. Utbildningar där man låser fast arbetarklassen vid sin klass utan möjlighet att i framtiden läsa vidare mot högre studier. 

      När det gäller massarbetslösheten så vill man åter använda gamla räknesätt för att förminska eller så är den skyhöga arbetslösheten bara en synvilla och mot synvillor behöver man inte göra nått. Regeringen skulle enligt den själva bli dömda över hur de klarade jobben och med facit i hand är det bara att kasta in handduken för med en arbetslöshet på närmare tio procent finns det inget försvar. Det håller inte att skylla på den krisen då vi har skilt oss från resten av Europa med gå från bäst i klassen till en av de sämsta i klassen. Med folkpartistisk skolpolitik skulle domen vara hård och kvarsittning ett faktum.

       Det som nu behövs är en regering som inte blundar för de klyftor och orättvisor som finns i detta land. Utan att tar snabba tag för att komma tillrätta med dem. För en sak är säker att en Socialdemokratisk led regering kommer ha som mål att bekämpa alla klyftor och orättvisor var de än uppkommer. Och jag kommer personligen att hjälpa till att jaga min partiledning om de skulle bli lite slöa på den punkten. För ett samhälle som utvecklas på ett optimalt sätt så är det nödvändigt med ett jämlikt samhälle.

Media: Ab,
Bloggat Johan W och Annika H och Kulturbloggen skriver alla kring detta.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,