20101004

Talmans striden är över och ...

När debatten och omröstningen om talmannen skulle ske så fick Mona Sahlin ta klubban som vice ålderspresident. Det kändes märkligt. Men så satt hon där och fick klubba igenom Per Westerberg med 194 röster som talman för kommande mandatperiod.


          Sven-Erik Österberg gav en historielektion om att det varit en tradition att riksdagens största parti tillsätter talmannen. Trendbrottet kom när de borgerliga tog hjälp av Ny demokrati.  Anna Kindberg-Batra ansåg att det var ur det största partiet i det största blocket. hon hävdade att det var en princip som man övergav på 70-talet men det är fel. Som tabellen nedan visar så är det samtliga talmän i den enkammarriksdag som Sverige antog och så har idag
Namn Mandatperiod Politisk tillhörighet
Henry Allard 19711979 Socialdemokraterna
Ingemund Bengtsson 1 oktober 19791988 Socialdemokraterna
Thage G. Peterson 198830 september 1991 Socialdemokraterna
Ingegerd Troedsson 30 september 19913 oktober 1994 Moderata samlingspartiet
Birgitta Dahl 3 oktober 199430 september 2002 Socialdemokraterna
Björn von Sydow 30 september 20022 oktober 2006 Socialdemokraterna
Per Westerberg 2 oktober 2006 Moderata samlingspartiet


(Källa Wikipedia)

          Som bilden visar var det först när Ny demokrati kom in i riksdagen som 1991 som borgerligheten lämnade den gamla principen. Det finns en vilja att som jag skrev igår att ta över historiebeskrivningen.

        Som vice talman blev Susanne Eberstein (s) och som andre vice talman kommer Ulf Holm att väljas. I skrivande stund har SD begärt votering i frågan och att borgerligheten skulle rösta på nått annat än MP vore anmärkningsvärt.

         När det gäller Sverigedemokraterna så har de anslutit sig till det borgerliga lägret men frågan är vad de får ut av detta. Likt Ny demokrati visar Sverigedemokraterna sida från dag ett i riksdagen. Hur kommer nu den moderatstyrda regeringen med statsminister Fredrik UPA Reinfeldt att hantera frågan. De har nu fått sin talman och de har fått sitt stöd från Sverigedemokraterna. Frågan är vad det kommer säga när det imorgon blir regeringsdeklamationen och ministerutdelning.

Media: Ab, Ab2, Ex, Ex2, SvD, SvD2, DN, DN2, Alliansfritt Sverige den progressiva nyhetsportalen.
Bloggat: Johan W och Sandro Wennberg, Martin Moberg och Tokmoderaten om vänskap
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,