20101115

Inte cementerar rumpor på stolar

Socialdemokratin har genom tiderna haft starka manliga ledare som inte tvekat att peka med hela handen. Vi medlemmar har tacksamt tagit emot färdriktningen och gnetat på. Men vill vi det längre?

        Jag har i ett par inlägg berört ledarskapet inom socialdemokratin och senast igår kväll när jag lyfte frågan om att byta 2/3 av ledningen. Utifrån det jag skrev i lördags om ledare och ledarskap så förstärks bilden av att något radikalt behöver till. Vi har nu chansen.

        Parareellt med den förnyelse diskussion kring politiken så behöver vi också göra en resa kring ledarskapet inom partiet. Det gamla ledningssystemet med en stark man är utdömt och nytt behöver till. Mona Sahlin tog en sådan ansats men kändes rätt ensam då stolar hade blivit hotade om det gått igenom. Vi behöver bli ett parti med en bred ledning som fler av våra väljare känner igen sig i. En ledning som ledet genom örat, men ändå kan peka när så är nödvändigt.

          Vi lever i en ny tid som de så flott heter, men det ställer också krav på att tänka nytt. Det går inte att föra en ny politik med en gammal ledning som vi inte är säkra på ställer upp på politiken. Så länge det finns en kultur kring vakta stolen och tron på att posten man fått är på livstid så blöder partiet för var dag som går. Med det i tanke så blir jag både ledsen och förbannad när ledande personer inte viker en tum utan ser mer till sin stol än till partiet.


         Med en kongress redan i mars så är tiden knapp till att finna en långsiktig politik och med det också en ledarskap som är väl förankrat i dagens samhälle. Vi ska skynda men inte så snabbt att vi springer vilse. Vi behöver förstå att 2/3 av ledningen ska söka sig nya uppdrag utanför partiets ledning. Vi behöver andra som kan ta vid och våga fatta beslut som leder framåt inte cementerar rumpor på stolar.

Media: SR, Ab, DN, SvD, Ex.
Bloggat: Johan Westerholm, Viktor Tullgren, Sandro Wennberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,