20101105

Skönt med ett avbrott på resan

Åter så tar Kristdemokraterna min tanke från mitt eget parti för en stund. Det verkar som om det rör på sig i detta borgerliga parti. Vart de tar vägen är svårt att sia om. Tidigare har jag varit inne på att den kristna högern kopplar ett grepp.

           Det är en svidande kritik gentemot Göran Hägglund och han stora svängningar direkt efter valet 2010. En liknande svängining gjordes även 2006. Nu vårdnadsbidraget och då bensinskatten.
Det är inte första gången han agerar så här. Jag tycker att man måste ha förankrat det bättre när man går ut och lyfter på stenar på det här sättet, i alla fall om man leder en rörelse och vill ha den med sig, säger Germundsson, kommunstyrelseordförande som fick nästan 45 procent av rösterna i Markaryd senast.
Han utvecklar sin kritik i en debattartikel i tidningen Kristdemokraten, där han bland annat hävdar att Hägglund gjorde samma plötsliga 180-graderssväng kort efter valet 2006, då om bensinskatten - efter att ha gått till val på att sänka den. Också då utan att ha förankrat kursändringen.
      Ser man på mitt eget parti så är det en stor skillnad kring hur eftervalsdebatten går jämfört med kristdemokraterna. Ska med spänning följa den kristdemokratiska eftervalsarbetet. Det är ett parti som har en besvärlig resa framför sig. Dels så sitter de kvar i riksdagen, inte på egen kraft utan på stödröster från moderata väljare. Kan de behålla dessa missnöjda moderater eller går de tillbaka?

       Samtidigt som socialdemokraterna köpt tid i opposition så måste Kristdemokraterna ta hand om landet. Att i sin interna arbete behöva ta ansvar för den moderatstyrda regeringens beslut. Ett typexempel är sjukförsäkringen. Det är inte en avundsvärd resa som Kristdemokraterna med Göran Hägglund i spetsen ska göra. Men ska de överleva så är den nödvändig. Vi vet att det i Europa och världen finns stora ledande kristdemokratiska partier och jag ser en önskan bland våra kristdemokrater att vara där också och ibland uppför de sig som de var statsbärande. Jag tror att de fortfarande om fyra år vandrar på en slak fyra procents lina.

Media: SvD, Kristdemokraten, Ab.
Bloggat: Peter Andersson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys samt den öppna kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,