20101214

Hur länge räcker ett beslut?

I dagarna så kommer det kritik kring den förnyelse process som förs inom socialdemokratin med hänvisning till att det finns en massa bra politik fattat på kongressen Men hur länge och i vilka situationer gäller det?


         Jag tillhör en av dem som påstår att vi måste ompröva våra politik. Den politiska grund som kongressen antog och som vi gick till val på var inte vinnande. Men tycker vi politiken är bra så ok, men då får vi leva på 20-30 procent. Jag är inte nöjd utan vill att socialdemokraterna även i fram tiden ska vara den ledande politiska kraften i samhället. Då måste vår politik, utan att rucka på våra grunder (Solidaritet, Frihet, Jämlikhet), ha en politik som är tydligt förankrad i folks vardag.


       Det innebär inte att vi ska överge kongressens beslut innan nya beslut är tagna. Det är den resan som jag förespråkar och hoppas även partiledningen gör med tanke på tillsättandet av Kriskommissionen (KK). Konkret så innebär det att våra ledamöter i riksdag, kommun och landsting ska driva frågorna utifrån den plattform som kongressbesluten är. Innan nya finns så är det de gällande.

        Att då som Morgan Johansson gå ut och öppet förespråka en annan linje är fel. Att ledande företrädare i socialdemokraterna så tydligt går ifrån är allvarligt ut flera synpunkter. Den viktigaste är signalen som skickas ner i partiet. Det är ok att skita i vad som beslutas på kongresser för jag tycker den hade fel. Problemet är att vakthunden det vill säga partisekreteraren sitter också i riksdagen och frågan är vad lojaliteten finns? Så ska ledamöter få besluta politiken utifrån dagsformen så går det åt helvete. Om vi den vägen ska gå så får vi ett parti i anarki och det ställer jag inte upp på.

Media: Ex, SvD, Ab, DN.
Bloggat: Johan Westerholm och Thomas Böhlmark och Tokmoderaten på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,