20110111

Kompromissen, nej tack!

Idag kan man ta del av ledaren i Aftonbladet skriven av Karin Pettersson. Hon ser faran med att Sven-Erik Österberg kommer ta över socialdemokraterna. Hon har rätt på en punkt.

       Socialdemokraterna behöver ingen kompromiss utan en ledare som är vald för sina egenskaper och sin politiska agenda. Det innebär att personen kommer vara kontroversiell och det är bra för då kommer det att hända saker. Karin Pettersson lyfter exemplet Bo Lundgren som var en kompromisslösning för moderaterna. Vi vet hur det gick. Moderaterna gick bakåt och den politiska utvecklingen stannade av. Med en ny ledare, Fredrik Reinfeldt, som "skapade" nya moderaterna så gick det som på räls med Lundgrens skattesänkningar.

       Det är kanske svårt att i ett parti som socialdemokraterna, jag är den första att medge det, att se vikten av en stark ledare. Vi har under en stor del av partiets historia haft starka ledare som gärna pekat med hela handen. Visst har vi medlemmar gnytt lite kring detta men ändå känt en trygghet i att någon visar oss vägen. Så en den nya partiledaren måste kunna vara lyssnande men också bestämd. Vi vet att Mona Sahlin ville vara lyssnade utifrån den kritik som rörelsen hade på Göran Persson. Men med facit i hand så lyssnade hon lite mycket i förhållande till att slå näven i bordet.

       Så det jag vill se av den kommande ledaren för socialdemokraterna är en programförklaring kring vad hon/han vill med politiken men också hur personen i fråga ska leda partiet. Jag vill också veta hur personen i fråga ska arbeta med det facklig-politiska samverkan.

       I grunden är jag dock inne på att vi behöver se över ledarskapet och då med andemeningen att dela på det. Hur den konkret ska se ut vill jag inte sia om än men det finns olika möjligheter. Vi har enligt Norsk modell en partiledare och en statsminister. Vidare så finns modellen med språkrör som miljöparitet med framgång har haft. Till sist så kan man bygga på den egna organisationen och se över gruppledarens roll samt hur vi nyttjar partisekreteraren. Vi vet att vi haft perioder med starka partisekreterare som kunnat avlasta partiledaren. Så möjligheter saknas inte om nu bara viljan finns.

        Men Berit Andnor har nu börjat sin resa ut i landet för att få fram en profil på vad medlemmarna vill se i en framtida ledare. Det låter bra men sedan vad kommer att ske? Kommer vi få en öppen debatt kring olika kandidater som träder fram och säger -Jag vill leda socialdemokraterna och Sverige och det här står jag för.  Ja jag väntar på detta.

Media: Ab, Sydöstran, Ab om en till som vill.....
Bloggat: Alexandra Einerstam och Peter Andersson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,