20110110

När hatet föder demokratin...

Hatet kommer det att bli den framtida drivkraften i det politiska arbetet? När kampen om makten får en råare inställning till kampanjande så är riskerna att det lockar fram den mörka sidan bland individer.

          Skotten in Arizona väcker en hel del tankar hos mig och särskilt när man nu ser den hårdare attityden kring politiken. Det som händer i USA är snart här brukar man säga. Inte så att svenskarna kommer springa omkring med skjutvapen, men den tuffa politiska attityden kommer komma. Vi såg i senaste valrörelsen hur blickarna gick till Obama kampanjen. Jag var en del av dem som såg västerut när jag formulerade strategier för valet. Ett mantra som vi försökte hålla fast vid var att prata om den egna politiken men så lätt det var att svartmåla den andra sidan.

         Men som vi ser i USA så har man gått längre och genom bland annat Carl Rove så är det rena smutskastningskampanjer som pågår där den egna politiken blir mer eller mindre viktig. Vidare så ser vi hur Sarah Palin har haft en karta med politiska motståndare som man ska ”ladda om och sikta”. Så ett tufft politiskt klimat är det och frågan är vad som kommer ske i USA? Kommer utvecklingen springa på eller finns det en väg åt ett mer förnuftigt håll? Kunde vi skönja en annan kampanj av Barack Obama? Bilden som jag tagit till mig var nog en kampanj mer kopplad till den egna politiken. Vi vet att även John McCain hade en tanke om en ren valrörelse men klarade inte det då siffrorna vek sig för honom. Man kan läsa om detta i Martin Gelins bok ”Det Amerikanska löftet” Så USA har en resa att göra och tragedin i Arizona kanske kan väcka en tanke hos de som företräder hatet som politisk metod. Och här menar jag inte de hatgrupper som finns utan de demokratiska politiker som finns hos Demokrater och Republikaner.

         Vi ser även på andra håll hur våldet följer i demokratins spår. Nu handlar det ofta om unga demokratier som gör sina försök i den demokratiska processen. Demokratin är inte lätt utan svår och kräver sitt. Det är en besvärlig väg att gå den demokratiska. En väg som bjuder på frestelser att komma före i kön. Att ta till medel som gynnar en själv framför andra. Visst är de otroligt jobbigt att förlora och gå från majoritet till opposition är inget man vill. Många klarar inte det utan kastar in handduken. Men risken att förlora kan då väcka hatet som drivkraft. Må vi besinna oss från det. Må vi ha folk omkring oss som kan hålla huvudet kallt så att vi inte plockar fram hatet som retorik.

         Men frågan är som jag
ställde vad som kommer hända i Sverige. Vi vet att det som sker i det stora landet i väster snabbt har en förmåga att komma över vattnet och landa i våra knän. Vi ser redan hur Sverigedemokraterna snabbt har anammat denna retorik. De må ligga i deras politiska natur men frågan är om de andra partierna kan hålla fingrarna borta. Vi vet att Carl Rove har varit i Sverige och besökt bland annat moderaterna. Vi har haft politiskt hat i Sverige och det som är tydligast i mitt minne är dessa kampanjer som pågick kring Olof Palme. Om det ledde till att han blev skjuten kan vi inte idag säga.

        Jag har inte här lyft medias roll i frågan. Visst har media en stor roll och fungerar som bränsle. Men det är ändå vi politiker som lägger grunden. Det är vi som öppnar dörren så att media kan kliva in. Visst har även media ett ansvar och de borde kanske ibland strunta i att kliva in men ändå så är vi ytterst ansvariga.

         Min förhoppning är att skotten i Arizona var en väckarklocka för den demokratiska världen och alla politiker. Vi måste börja fundera på vilka signaler som vi sänder ut. Vi är förebilder och ledande personer som har ett ansvar för hur vi hanterar olika situationer. Människor gör inte som vi säger utan som vi gör. Det gör att hur vi formulerar våra kampanjer blir viktiga. Vi vet inte vilka som vi kan väcka med ord som kan formuleras i hat. Vi måste bygga på våra idéer inte på våra motståndares svagheter eller påstådda affärer. Om demokratin ska överleva så måste den utvecklas och personangrepp och hat är inte utveckling utan mer avveckling.

Media: Ab, Ab2, DNDN2, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,