20110112

Nordekorea i sossetoppen?

Idag har min goda vän Johan Westerholm en debattartikel i Aftonbladet som säger mycket om hur det står till i partiet. Det är ett parti som nu råder under tystnaden. I alla fall om man ser till den ledande högen.

        Jag skrev tidigare idag att det är en tystnad inom moderaterna och att vi socialdemokrater har en livlig debatt, men jag får efter Johans påminnelse backa och konstatera att det är i de sociala medierna som samtalet pågår kring den framtida socialdemokratin. Det pågår varken en aktiv oppositionspolitik eller debatt kring den förnyelse av politiken som måste till.


      Med tanke på valresultatet och den efterföljande debatten särskilt efter att Mona Sahlin meddelat att hon kliver av och att resterande partistyrelsen och VU borde göra detsamma så är det tyst. Det omedelbara reaktionen borde vara att slåss för sitt politiska liv med att göra utspel och synas. Men tystnaden råder. I den skara på 50 personer är det få, mycket få som visat livstecken från sig. Är tron att de ska smyga vidare i det tysta? Det är inte sunt för partiet utan det som behövs är att de ledande personerna också tar kommandot och visar att det är bra med en bred och öppen debatt kring den framtida organisationen och politiken. Så frågan som ställs om det är en Nordkoreansk hejarklack känns inte så obefogad som vid en första ansats.

        Noterar att Sven-Erik Österberg enligt en SvD gläntar på dörren till partiledarskapet. Om så är fallet så vill jag ha en programförklaring. Skulle detta stämma så vill jag att han verkligen vill och kommer ha en tydlig politisk linje. Jag har redan sagt nej till kompromisskandidater. Vi behöver en ledare som kan leda inte kompromissa sönder partiet
 
        När nu Wanja Lundby-Wedin också meddelar att hon kommer lämna sin position 2012 så står den fackliga grenen för ett farligt vakuum. Ett vakuum som kommer bestå i över ett år. Det är inte bra och den fackliga rörelsen behöver också en omprövning av sin politik. Arbetsmarknaden ser idag annorlunda och det är nya grupper som behöver det fackliga stödet. Att då i ett års tid leva med frågan om vem som ska styra skutan är inte bra.


Media: Ab, DN, SvD, Ex.
Bloggat: Peter Johansson och Tokmoderaten och Martin Moberg på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,