20110216

Hot om stat och Marx

Ja något rätt måste Kriskommissioen gjort när jag på morgonen läser ledarsidorna. De borgerliga spyr av att det inte finns den enda vägen, det vill säga en moderat-light och socialdemokratiska vill mer och snabbare.


       När moderaterna upptäckte att det inte gick att komma fram som som moderat slängde man det så retoriskt åt sidan och uppfann en urvattnad sosse-light politik som sedan har givit dem två valsegrar. Socialdemokratin har med detta blivit tagna på sängen. Att möta ett moderat parti som använder likvärdiga och till och med i bland samma argument blev mer än vad många socialdemokrater klarade av. Det som då sades och det man kom fram i många valanalyser var att vi måste hitta tillbaka till den socialdemokratiska modellen. Åter sträcka på ryggen för vad vi gjort och för vi kan komma göra.

     Med den ansatsen läser jag rapporten "Omstart för Socialdemokratin" Det är inte en sanning utan ett dokument som ska användas i det fortlevande arbetet med att formulera en politik för 2014 men också 2018.  Med det i tanken så är det en bra grund som gör att vi ute i landet kan få igång diskussionerna. Ett dokument som ger oss möjligheter till folkbildningsarbete med att fördjupa analysen kring dagens verklighet ute i förorten och de små byarna på landsbygden.

          Tillbaka till det som var min ansats i början och hur ledarskribenterna ser på rapporten. Att man från höger vill göra den till en marxistiskt gammal produkt ser jag som ett erkännande att Kriskommissionen är något på spåren. De osar fara och ser att det ur rapporten, om den används, kan växa en ny socialdemokrati förankrad i det gamla men med fart mot framtiden med. Ledarskribenterna pratar mycket om klassisk socialdemokrati och det är just det jag hör när jag vandrar på gatan i Vimmerby eller möter gjuteriarbetarna. Men signalen får jag även från yngre och de som kommit en bit i karriären. Svenska folket älskar sin välfärd och har en lust att den utvecklas.

       Bland socialdemokratiska ledarskribenter så läser jag ut att man vill mer och att hoppats på mer sanningar och klara paket att sätta i sjön. Visst är det så men det var inte uppdraget. Åter så har vi fått ett 117 sidigt material som kan vara startmotorn på ett arbete som leder till beslut på kongressen i höst om Kriskommissionen får sin vilja igenom, som jag hoppas. Jag är otålig men nu gäller det att ta vara på den otåligheten och omvandla den till förnyelse energi med grunden i den klassiska socialdemokrtin.

Media: Ab, SvD, DN, Dagens Arena, GP.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,