20110320

Bygga, en krönika om veckan som gått

Solen skiner och genom fönstren hör man fågelsång. Trots veckan bakslag med massa snö så ligger våren i luften. Men det är en vår fylld med tunga händelser. Utvecklingen i Nordafrika som vi inte vet var den tar vägen och tragedin i Japan som vi inte heller sett ett slut på. På hemmaplan ser jag mitt parti trasas sönder. Slitningar mellan de gamla och det nya blommar ut för fullt.

         Dagens Krönika tar bygga som ordet att reflektera kring. Jag har i tidigare postningar många gånger förhållit mig till de politiska skeendena som byggnation av ett hus med alla dess rum och våningar. Jag kommer åter min vana trogen ge olika perspektiv på byggandet. Jag tar avstamp i det som sker i Nordafrika och delar av mellanöstern.

        Det ser ut som om bygget av demokrati får sig bakslag när bomberna faller på civilbefolkningen. Men kampen för demokrati och folks frihet är starkare och det kommer innebära att bygget möjligen stannar av men det kommer inte att stoppa. För när befolkningen i Libyen ser hur grannarna sakta börjar bygga demokratiska skyskrapor vill de inte vara sämre. Vi har möjlighet med stöttning och tur se en tävling i demokrati bygge som på sikt också ger välstånd åt regionen. Men vi måste vara medvetna om att det kan kosta oss några byggstenar. Men jag är villig att så sker. För vad är alternativet?

        Nästa bygge som raserat är det Japanska som på fler än ett sätt smulats sönder. Förutom det rent påtagliga kring jordbävning, tsunami och kärnkraften så är det på sikt sprickorna i förtroende bygget som kan bli svårast att reparera. både från hur staten har förhållit sig med hjälp och information till de privata företag som till en början har haft andra agendor än folkets bästa i sina ögon. Här är det att göra och det kommer ta tid. Det leder mig vidare till Sverige och Socialdemokraterna. Det kan verkas futtigt men jag känner åter att de behöver kommenteras.

          Socialdemokraterna står inför en av sina största utmaningar. Det är idag mindre än en vecka kvar till extra kongressen slår upp sina portar och det som många trodde var början på ett nytt socialdemokratisk bygge utifrån både lag och politik känner sig allt mer besvikna. Bilden av ett parti som har svårt att lämna den unkna källaren som vi ramlat ner växer sig allt starkare och de försök som görs från arbetarna att åter få igång byggprocessen tystas abrupt av arbetsledningen som säger att den unkna källaren är utmärkt för de politiska samtalet. Ingen risk att någon kommer ner och hör vad som sägs och ingen orkar med möglet i hasorna kravla sig upp. En arbetsledning som om den inte passar sig kommer få sig kringbundna och myteriet på byggarbetsplatsen är ett faktum.

        Det faktum att det inte blir en kongress i höst om ledningen får som den vill är inget annat än en katastrof. För hur ska Håkan Juholt kunna försvara och förklara sig om han inte vet vad vi vill. Hur ska han känna att partiet står bakom honom och den politik som han ska framföra om vi inte sagt det till honom. Hur ska socialdemokraterna få tillbaka väljarnas förtroende om de inte vet vad vi vill? Hur ska de vilja rösta på oss om de inte vet vem som ska företräda oss? Vill de rösta på samma personer som varit ledande under valförluster?

         Fakta kvarstår. Arbetarna vill starta bygget av den nya socialdemokratiska skyskrapan med utsikt över världen och med rum för alla. Mot de står en ledning som närmast kan jämföras med sörgårdromatiskt anslag i den lilla stugan från mitten av 1900-talet. Den var vacker och praktisk då men idag så ruttnar den upp och insekter tar över. Socialdemokraterna kan åter bli ledande i bygget av Svensk och internationell politik igen. Men då måste nytt till.

         Så kära partistyrelsen fatta nu beslutet att vi i höst har en extra kongress där vi lägger fast färdriktningen för partiet. Visa att ni är mogna att komma upp ur eran unkna källare och möta våren och folket. För törs ni inte det så tar vi saken i egna händer och tvingar upp er med medlemsomröstning. Måste säga att den slogan som är vald blir lite skrattretande "Nystart" av vad då?  Våga börja bygga!!!

Media: Ab, Ab2, Ab3, DN, DN2, DN3DN4, DN5, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Ex, GP.
Bloggat: Kent Persson krönikar och Tokmoderaten och Annika Högberg och  Johan Westerholm och Peter Johansson och Staffan Lindström förhåller sig till partiet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,