20110324

Valet vinns inte bara med ny partiledning...

Vi förlorade valet och nytt måste till. En majoritet av partiet ser allvaret och ledningen byts ut men är det hela sanningen eller är det en förskönad bild? 


           Sitter i Vimmerby och har förlorat val sedan början på 70-talet. Talet om förändring når inte fram utan en bild av att det är socialdemokraternas dom att alltid stå i opposition. Vid frågan till väljarna efter valförlusten var det ingen som reflekterade till att vi inte vann i kommunen för det kan inte socialdemokraterna göra. Bilden av att vi inte finns växer fram krasst ses vi som en blindtarm till Centerpartiet. En bild som vi inte riktigt vill ta till oss. Men handen på hjärtat så vet vi att väljarna har rätt. Vi kan i vår argumentation säga annat men sanningen är fakta.

           Imorgon så väljer socialdemokraterna en ny partiledare och sekreterare. Men är det nog. Är det valvinnare i alla led? Kommer vi 2014 vinna valet i Vimmerby med att vi har ny partiledning? Jag är tveksam. Igår var det årsmöte och valanalysen presenterades. Underlaget finns och ska enligt uppgift presenteras på hemsidan... Så med start i toppen måste nu resan fortsätta ner i leden. Både ledning och politik måste nu diskuteras. Alla stenar måste vändas och törs vi det? Vi kan finna guld men också en huggorm.

           Som avslutning så finns det en kultur i partiet som är osund. Det handlar om hur vi växer fast i våra stolar och inte ser oss som rörliga över tid. Att de egna intressena ibland väger tyngre än partiets bästa. Vi behöver finna modeller hur vi tar tillvara på kompetensen som vi behöver men inte kanske är rätt på de ledande stolarna. Jag har väckt en tanke om frågan.

Media: SvD, SvD2, Ab, ExDN, DN2.
Bloggat: Krassman på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,