20110404

Är det ett tecken i tiden?

Hämtar idag inspiration till dagens inlägg i en artikel i SvD om Rolf Karp som lämnar Öhmans. Rubriken skriker emot oss "Bortom Kvartalshyterin" och jag undrar om det kan vara en tendens? Är det ett tecken i tiden. Vi hörde Håkan Juholt i sitt linjetal kring pensioner och arbetsmiljö.

         Vi är många som inte gillar kvartalskapitalismen. Det kortsiktiga med endast den kort, snabba vinsten framför våra ögon. Kvalité och arbetsmiljö får stå åt sidan för att vi ska kunna kolla på börssidorna kring hur våra pensionsfonderna stiger. Ja det är inte några finniga börsvalpar på Manhattan som är boven i dramat utan vi själva som vill gå i pension tidigt med mycket pengar att röra oss med. Inget fel i sig, men det göder kvartalskapitalismen.  Men en fråga som jag ställer mig är om det är en utveckling som överlever? Till vilken nytta kommer vi ha av den pension vi kämpat ihop om vi är söndertrasslade både fysiskt och mentalt? Men vad är idag alternativet?


        Med detta i sinnet så ska en ny socialdemokrati formas och individens frihet måste vara ett ord som finns med. Håkan Juholt lyfte i sitt linjetal både arbetsmiljön och pensioner. För frågan är om den sista hundralappen är värd hundra om man inte kan gå eller vara i folksamlingar? Vad är den värd om du inte orkar vara med barnbarnen? Den kapitalistiska marknaden ser inte individen utan bara kunder och produktionsmedel som enbart har som syfte att maximera avkastningen. Åter så ligger inte felet hos den enskilde kapitalisten utan det är ett system som driver utvecklingen. Ett system som vi lämnat därhän med avregleringar både inom och utom landet. Samhället behöver ta tillbaka makten. Ge individen de reella möjligheterna att växa utan att slita ut sig mentalt eller fysiskt.

        Uppgiften är inte enkel. Det har jag inte påstått men det gör inte att vi kan negligera den för den delen. Vi ser hur de som har resurser downsizar för att få ett annat liv. Men frågan som ställs med rätta är att hur vi ska klara detta uppdraget med att fungera på arbetet i ett sunt klimat och tempo samtidigt som vi får en bra avkastning på pensionen? Men den kraften som jag tror är kapabel att finna en lösning på problemet är den internationella arbetarrörelsen. Här finns kunskap och en vilja, hoppas jag, att finna lösningar som gör att vi inte sliter ut generationer. Lösningar som samtidigt ger oss råd att vara med våra barnbarn.

Media: DN, AB.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,