20110403

Val, en krönika om veckan som gått

Ordet för denna veckokrönika blir val. Ett litet ord som kan vara så laddat. Ett ord som också kan vara jordens största djur. Ett ord som vi i praktiken använder utan att vi tänker på det var dag. Ett ord som är det stora vart fjärde år. Ett ord som de vill sälja lyck med men som mest ger huvudvärk.

           Men anledningen till att det kommer upp denna vecka är de val som Socialdemokraterna står inför. Ett val mellan att lufsa på i den nedförsbacke som är lätt att gå men som för vart steg försämrar sikten när vi närmar oss dalens botten. Ett val på att bara vända om eller valet att söka ny väg uppför.


         Sverige har blivit ett valsamhälle där vi tvingas göra val från att vi slår upp ögonen på morgonen tills vi åter uppsöker kudden på kvällen. Allt från vad vi ska äta till frukost och middag till vems bolag som vi ska gynna när det gäller telefoni och el. Livet blir ett ständigt jagande mellan olika val. Men val kan vara ok. Om jag får välja hur mina frukostägg ska vara tillagade så blir jag nöjd men valet av tele- eller elbolag ger mig bara huvudvärk och oavsett vilket val jag gör, känner jag mig lurad. De personliga valen har fått en lätt ton av överdrift över sig. Allt säljes med mördande reklam om att alla dessa val ska göra oss till bättre gladare individer. Men bilden är att depressionerna aldrig varit så många. Ett valsamhälle där det bara finns en vinnare och inte är det individen.

            Men om vi återgår till valet som socialdemokraterna står inför. Håkan Juholt står inför flera val att göra. Dels har vi valen av personer på ledande positioner. Val som, oavsett personer, kommer bli hatad och hyllad för. Inget val kommer lämnas oberörd. Sådan är politiken allt för att de kandidater som en själv gillar eller har gentjänster att kräva väljs till de som man faktiskt gillar för att de utför underverk. Sedan kommer valen kring politiken höger-vänster, upp eller ner, stad och land. Val av avvägningar som för utvecklingen framåt men också tilltalar  medlemmar och väljare. Valet av slips i partiledardebatten.

        Politiken är valets stora konst. Ett dagligt val som påverkar tusentals, miljontals utifrån hur vi väljer att trycka när voteringsklockan ringer. Val som gör oss till vinnare eller förlorare. Ett val som var korrekt igår är fel idag. Men det gäller inte heller att göra val med fingret i luften för då är du möjligen dagens valvinnare men definitivt morgondagens förlorare. För trots valen så handlar det om trovärdighet i vardagen. Och utifrån de politiska val som vi gör kommer vi dömas.

Media: Ab, Ex, SvD, SvD2, DN, DN2, DN3.
Bloggat: Peter Johansson och  Tokmoderaten på något ämne (får en stöttande nätrotslänkning)
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,