20110605

2 gånger Juholt och 0 Reinfeldt


En helg med två intervjuer med Håkan Juholt. Kring Fredrik Reinfeldt är det tyst och inte ens frågan kring Libyen får han uttala sig. Det är som om socialdemokraterna redan vunnit valet och styr landet... Men vill vi ha det så?

          Tänkte göra en recension kring Juholts ageranden först i Ekots Lördagsintervju och ikväll Agenda men plötsligt så slår de mig. Var är regeringen? Den är osynlig och det märks endast lite desperat på borgerliga ledarsidor. När det gäller insatsen i Libyen är det som om Håkan Juholt både var statsminister och utrikesminister, kanske även lite försvarsminister. Inte bra om man backar till mitt förra inlägg men så är bilden som målas upp medialt.

           Men om vi backar till lördagsintervjun så var den en bra utifrån att Håkan Juholt kändes lite mer eftertänksam, men på frågan kring Libyen och flygvapnet var det svajigt trots att det egentligen inte behövde vara det. I Agenda så var det ett något bättre agerande i frågan. Det verkar som om frågorna av internationell karaktär där orden bedöms utifrån ett diplomatiskt hänseende krånglar till det för Juholt, trots att frågorna är hans hemmabana. Det märks en tydlig skillnad när frågorna återkommer till den nationella nivån med vård skola omsorg. Särskilt så kom Juholt igång i lördagsintervjun när han presenterade sommarjobbsatsningen.

         Men åter så är det inte en tillstymmelse till regeringen. Håkan Juholt nämner bara dem när det handlar om att socialdemokraterna förhandlar med dem. Annars så förhåller han sig till dem med att de andra börjat lyssna till socialdemokraterna.

        Så slutbilden blir att Håkan Juholt allt mer tar på sig rollen som partiordförande och blivande statsminister. Det finns de som kan sakna yvigheten och det kommer vara en balansgång mellan den Juholt som vi valde och den som vi får. Medarbetarna måste se till att inte forma för hårt men samtigt våga säga nej så att vi slipper uttalanden som dagen efter måste justeras eller tas tillbaka. Visst är det bra med politiker som vill, men på den nivån så är det så många som kan få det besvärligt, längre ner, om utspelen inte är genomtänkta.

        Men bilden som är kvar på hornhinnan är: Var är Fredrik Reinfeldt? Är det inte han som styr landet ett par år till? Och Håkan Juholt se till att bredda ditt slipsförråd!

Media: SVTplay, SVT, SVT2, SR, Ab, Ab2, DN, DN2, SvD, SvD2, Exp,
Bloggat: Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,