20110628

Det dolda systemskiftet från Moderaterna

Bilden av ett privatiserat land växer sakta fram. Hur det gemensamma byts mot det enskilda. Med skattesänkningar ska den enskilde klara sig själv vid arbetslöshet och sjukdom. En tro att om man skär ner på det gemensamma så sover den enskilde lika tryggt eller tryggare och ingen oro om morgondagen finns...

         Insticken kommer från den borgerliga politiken. Både genom ekokammaren och enskilda politiker. Sakta så skickas testballonger ut och även konkreta förslag läggs i kommuner och riksdag. Det tydligaste systemskiftet är skattesänkningarna som sker i form av ”jobbskatteavdrag” Som en tro att de pengar staten tar in inte gör nytta. Målar upp en bild som om Staten är ond och bara tar pengar från den stackars enskilde. Borta är den pedagogiska bilden av hur skatter betalas in under en del av livet för att nyttjas när man är barn eller gammal. Summan att man nyttjar mer av samhällets tjänster under en livstid än man betalar in. Men den solidariska handling som också sker genom de transfereringar som fördelar pengarna så att vi får ett jämlikare samhälle. Ett samhälle som låter alla var med. Ett samhälle som ligger i topp tack vare minskade klyftor. Det är enkelt uttryckt den Svenska/Socialdemokratiska modellen.

         Sakta så sker skiftet. Vi ser jakten på den sjuke. Att ett fokus flyttas från att samhällets ansvar för att ställa upp med de åtgärder som behövs för att hjälpa den sjuke tillbaka till arbetsmarknaden. Grunden i den borgerliga politiken, även om de kommer förneka det om ni frågar, är att den enskilde ska bära sina egna kostnader och då gärna med att lösa privata försäkringar. Möjligen med en tunn botten för de som inte kvalificerar sig för de privata försäkringsbolagen.

          Vi kan nu ta del av att Allemansrätten ska utredas och visst kan man känna en oro kring de begränsningar som komma skall. Visst har jag en förståelse mot den stora bärindustri som likt gräshoppar skövlar fram över våra lingonmarker. Men en indragning av det allmänna till förmån mot det privata. Vart går gränserna och har man börjat är det så lätt att fortsätta. Se jobbskatteavdraget 1,2,3... Men visst se över är ok men var vaksam. Det finns intressen för alla smaker. I Grekland privatiserar man stränderna...

             Tron på att gemensamt ägt är fult och fel växer sig allt snabbare starkare i landet. En utveckling som den borgerliga ekokammaren med små inspel genom sina kanaler säljer in som sanningar. (Kan inte låta bli att notera att det gemensamma ägda här ofta säljs till andra stater)

              Skiftet pågår och retoriken är älska den svenska modellen samtidigt som man håller fingrarna i kors och gömmer släggan bakom ryggen.

             I veckan ska den extra inkallade riksdagen ta ställning till förbättringar i sjukförsäkringen. Regeringen med moderaterna i spetsen vill inte det och med det som jag skrivit ovan så blir bilden tydlig. Skäl som att utreda frågan är svepande argument. Att man tillsatt en utredning utan att något händer är ett typexempel på hur man vill gömma den politiska viljan att rasera den gemensamma välfärden.

Systemskifte pågår vad god stör ej, eller avslöja det ej heller... 

Media: SvD, DN, Dagens Arena, SvD 1, 2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,