20110627

En person lika med demokrati? Kanske ja...

Var går skillnaden mellan en galning och en styrelse? Ja i fallet SAAB så är skillnaden Muller. På frågan var vi placerar denna man kan man diskutera. Men det som väcker mina tankar är frågan kring en styrelse. En person lika med styrelse? Demokrati?

            Med tanke på att det numera bara finns en person kvar i SAABs styrelse så börjar jag fundera kring styrelser och demokratin. När vårt nya kommunalråd landade in så berättade han hur det fungerade i sitt företag. Han lätt medarbetare och styrelsen diskutera frågan och sedan så bestämde han. Som ensam ägare så ägde han frågan och ansvaret. Men bilden in i kommun eller stat är inte jämförbar.

         En fråga som lyft och som närmar sig är om vi ska ha Borgmästare? En person vi väljer och som vi tydligt kan ställa till svars. Jag vet inte om det är en väg att gå? Men idag kan makten vara otydlig och för många ”hemlig”.Det finns ingen att peka på och säga varför gjorde du sådär? I SAAB blir det enkelt allt ljus på Muller.

          Men kan det vara förenligt med demokratin. Förutsätter demokratin många? Eller kan demokratin vara ensam? Vi har idag en representativ demokrati där vi genom val utser en del av de som ska bestämma som sedan plockar ihop ännu ett gäng som bestämmer. De senare delegerar sedan vidare en massa beslut till tjänstemän och myndigheter. Så vem ska väljaren ställa till svars? Vem är ”min” politiker? Visst är det alltid riksdag eller fullmäktige som har det slutgiltiga ansvaret men vad vet ledamöterna där?

           När socialdemokraterna ska se över sin organisation måste dessa frågor finnas med. För om väljarna känner att de inte finner en som är ansvarig för de beslut som tas måste vi kunna fylla den luckan som parti. Ett parti som vill fortsätta vara en folkrörelse. Då måste vi ta på oss ansvaret där samhället misslyckas. Det är då vi växer och får förtroendet att leda riket igen. Carin Jämtin måste nu sätta igån arbetet och det är viktigt att ta in folk utifrån i arbetet. Vi är hemmablinda och låsta i gamla rutiner och organisationskulturer. Se på SAAB styrelse lika med en person (Inte för att vi ska ta efter, men definitionen av styrelse som en grupp,kommer på skam).

           För om vi socialdemokrater lyckas finna en modell som utvecklar demokratin så kommer de andra partierna kunna ta hjälp och då vinner samhället på det. Vi måste inse att vi är störst och med de har vi ett ansvar. Så partiledningen har uppgiften på sig och nu måste det tänkas till och tänkas nytt.

Media: Ab, Ab2 SvD, SvD2, DN, DN2, Exp, Exp2, SVT, SVT2, SR, SR2.
Bloggar: Moberg, Stenholm, Tokmoderaten på ämnet  (SAAB)
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,