20110816

Socialdemokraterna, ett steg mot öppenhet, men vill vi?

Ett betongparti som folkrörelse men i morgon då?
Öppenheten, Socialdemokraterna banade väg med sin slutenhet. Det kan jag konstatera nu efter att Centern presenterar hur de ska arbeta fram en ny partiledning. Även Vänsterpartiet vädrar en öppenhet som den enda vägen att gå. Självklart måste jag kritisera och inte bara jubla. För kommer det att stanna där eller fortsätter det även i vardagen?

         Efter gårdagens beslut i Vimmerby Arbetarkommun (ett namn som vi måste ändra då vi inte ens internt vet vad det är och hur ska det då fungera externt?) så tog ett steg mot en ny modern organisation som kan svara på morgondagens utmaningar. Nu ska jag också vara ärlig att vi inte vetom resultatet än eller om det blir marginella justeringar som inte släpper in det nya? Tittar på vi nu på Centern som hyllas för sin öppenhet så är det i själva partiledarvalet men i övrigt så känns partiet allt mer toppstyrt. Folkrörelsen får ett allt mer kampanjrörelse-inslag i både Centern och Socialdemokraterna. Jag med många gillar inte utvecklingen men har svårt att nå fram genom de tjänstemän och spinndoctors från PR-byråer. Politiken har blivit en lyckosam bransch som inte ska störas av den ideella skaran medlemmar som vill träffa ledningen och vara med och formulera politiken. Men något har hänt särskilt inom socialdemokraterna efter ännu en valförlust och ”tips från coachen” inte fungerade.

          Det finns en delad bild av vad som måste göras. Allt från att det var bättre på Erlanders tid till att vi måste fånga morgondagen innan den kväver oss. På många sätt en kamp som är svår att förena men samtidigt så finns det bitar från gårdagen som vi kan återanvända. Så när Vimmerby arbetarkommun i går tog beslutet att finna en ny öppen organisation så utmanar vi inte bara våra egna själar utan också en PR-rörelse som byggts upp kring politiken och som inte kommer sitta stil i båten om det visar sig att partierna vill stå på egna ben och sköta kontakterna med medborgarna utan nischade enkäter från förståsigpåare från allehanda byråer som vill suga partiernas pengar. Vi förlust kan man lätt skutta vidare till nästa uppdrag och skylla på att partiets medlemmar inte gjorde som ”proffsen” ville...

          Så det arbete som kommer starta i Vimmerby men också centralt under ledning av Carin Jämtin är inte enkelt och snabbt. Organisationen har blivit allt viktigare i dagens politik. Vi må tycka att politiken skulle stå i centrum men så är inte fallet och en anledning är att vi byggt en organisation som står i vägen. Den måste nu ta en form som står tillbaka för samtalet med medborgaren och ställer politiken i centrum igen.

Men den sista frågan och den viktigaste och kanske svåraste. Vill partiet verkligen förändra sig?

Media: Ab, Exp, SvD, SvD2, DN,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,