20110815

Vad belönas av väljarna?

En flitig höst börjar ta form
Så kommer den första opinionsundersökningen efter sommaren, ja en del vill säket säga att sommaren fortfarande pågår men i mitt Vimmerby känns inte denna morgon som sommaren. Huset fullt av hantverkare och jag ska iväg på möten. Så höstterminen har börjat för mig.

         Det är Aftonbladet och United Minds som presenterar en sin återkommande undersökning. Socialdemokraterna går framåt och en av de stora anledningarna kopplas till händelserna i Norge. De mätningar som gjorts efter visar på en uppgång på över tre procent. Vi kan även se hur Sverigedemokraterna under samma period tappar stort. Det kan ses som självklarhet och att man inte behöver vara en Einstein över att förstå det. Det som är intressant är däremot att inte regerings partierna får utdelning på finanskrisen. Är det så att den osynlighet som Statsministern Fredrik Reinfeldt fått kritik för inför på det som hände i Norge och det som sker kring finansoron nu visar sig i sifferverket. Jag vet att man inte ska dra för stora växlar på en enskild undersökning men trenden som började under våren var en allt mer osynlig moderatledare som när det bränner till mer eller mindre försvinner från radarn och skickar fram andra.

        I andra fall skulle det kunna tolkas som stort ledarskap när man kliver åt sidan för att släppa fram andra, men här blir det mer av feghet. Ja, nu kommer skriken från högern om att inte kritisera deras ledare som gör allt rätt... Lojaliteten är stor men även bland de trognaste finns det tvivel.

       Men åter till undersökningen kan vi se att Kristdemokraterna svajar närmare tre än fyra procent och Centern inte får den knuff framåt de kunde hoppats på med den uppmärksamhet de har fått den senare tiden i media. En tolkning är att det åter visar på att partiet inte går i takt med tänkta väljare utan ligger i otakt. Vi kan ta dagens debattartikel där landsbygden inte nämns med ett ord. Att då kärntrupperna utanför städerna inte känner igen sig eller att de får något är inte konstigt. Vänsterpartiet har dock fått en svängning och det kan ha att göra med att oavsett vilken ledare de väljer så känns det som ett kliv mot mitten och ett stort kliv bort från resterna av kommunismen. Det belönas i denna undersökning.

          Så vardagen är här och ännu en dag närmare jul... I kväll ska socialdemokraterna i Vimmerby utse ett nytt oppositionsråd och som det verkar finns bara en kandidat så det bör bli ett möte som går i lugnets tecken. Men det innebär inte att partiet mår bra. Vi har backat i valet, haft en turbulent vår och vi har problemen på riksplanet med att vi ska forma en ny politik och en organisation som speglar nutiden. Så med det är det inte bra med goda siffror i undersökningar. Det gör att den krismedvetenhet som fanns i våras kan försvinna och vi går in i en tro på att vi kan fortsätta med den invanda vägen och att det kommer belönas. Men jag tolkar siffrorna mer som orsak av händelser som ligger utanför partiets kontroll. Så hösten är här och nu börjar ett långt svettigt arbete som inte kommer glädja alla gamla medlemmar som invaggats i trygghet över att allt ska vara som det varit oavsett om det går bra för partiet eller ej. Den där tron att partiet är ofelbart och alla fel beror på alla andra...

En sak är säker världen är annorlunda och vi måste följa med 

Media: Exp, Exp2, DN, SvD, SvD2VT, GP.
Bloggat:b Tokmoderaten på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,