20111120

Vem vill stöka med mig? Söndagskrönika


Ensam i regnet....
Det verkar finnas en rädsla för konflikten. En rädsla att sticka ut att inte tycka som andra. Men också hotet om någon inte passar in i formen. En form som det inte spelar någon roll om den är bra eller dålig. Alla ska i den formas. Må den som glider ur och ställer sig utanför boxen och ställer den där frågan eller påståendet som vi vill göra men inte törs.

         När jag igår satt på seminariet kring den framtida landsbygden väcktes tankar som jag grunnat på under natten. Det var en forskare Peter Eklund, kulturgeograf från Sörmland som satte mig på banan. Jag satt som vanligt längs en vägg ensam och den enda vännen var eluttaget. Bilden av en bloggare ser ni framför er. Den ständiga jakten på el till datorn. Men Peter gick förbi och sa att han inte höll med de som sades på scenen men inte skulle ta den debatten här. Han log och sträckte över sin bok och gick vidare. På scenen stod Peter Möller från Dalarnas forskningsråd och Lotta Svensson från Uppsala universitet och pratade om unga och landsbygden. Jag blev nyfiken men han inte ställa frågan.

        Ett par veckor innan var jag inbjuden att delta i en debatt kring unga i Kalmar län. Jag satt i panelen som socialdemokrat och en ungmoderat höll sitt anförande som avslutades med att vi inte skulle tjafsa i frågan utan att vara ense… Jag gick igång då moderaterna röstat ner satsningar på unga. Då politiken gör skillnad. Ingen tog upp handsken och debattledaren styrde snabbt om debatten till ett annat ämne och lämnade frågan hängande.

        Samma sak kan jag se på utfrågningar kring politiken. Pensionärerna skäller på mig för att jag vill göra partipolitik av äldreomsorgen. Inga skillnader ska finnas och inte ska ni politiker tjafsa utan säg nu hur det är utan att bråka.

         Sist men inte minst så kommer vi till mitt parti, Socialdemokraterna. Sitt tyst i båten kritisera inte ledaren. Politiken ligger fast och ska inte ifrågasättas.

         När jag kom in i politiken som ung SSU:are så lärde jag mig att idéer och samhällen utvecklas genom tes, antites bildar syntes. Det vill säg när tankar bryts mot varandra så växer nya lösningar fram som utvecklar samhället. Men är den tiden förbi och rädslan för att säga emot uppstår och de som fortfarande försöker blir tystade blir jag orolig. Hur ska då vi komma vidare? I politiken går moderaterna mot mitten och spänsten i debatten minskar. Fredrik Reinfeldt vill bygga ett statsmannaskap på enighet och förståelse. Jag tror inte det är vägen till framgång.  Här gillar jag Håkan Juholt som har en mer konfrontatorisk stil. Utifrån tes och antites så är det en bra utveckling.

      Så striderna inom arbetarrörelsen under benämningen rosornas krig var bra. 
Det gjorde att man var tvungen att spetsa politiken finna lösningar 
som tog politiken och med det samhället framåt.

         Om utvecklingen till rättning i leden, alla ska vara ense kommer fortgå och de som tycker avvikande ställs undan är frågan om samhället kommer fortsätta utvecklas.

         Jag finner det särskilt oroande i mitt parti där de senaste veckorna har uppbringats en rättning i leden kampanj mot de som har andra tankar kring utvecklingen än den rådande sanningen utfäst av några som vet bättre. Ingen tveksamhet om linjen är den rätta får råda. Det finns en övertro på den enda vägen och de passagerare som undrar om kartboken är uppdaterad med de nya korsningarna och rondellerna tystas med att kartan stämmer och vägnätet får anpassas till den.

          Söndagen är gråare än vanligt. Debatten lyser med sin frånvaro. Vi som vill ta debatten på uppmaning av Håkan Juholt tystas av de korrekta. Men jag skiter i de korrekta och ställer lydigt upp på partiledarens uppmaning att stöka i klassen. Vem vill stöka med mig?

Fick ett svar på mitt stök och Tackar för det och ger er länken till Anybody´s place.

Media: Sydsvenskan, Ab, DN, SvD
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,