20120213

Kärnkraften kan inte vara en kärnfråga för (S)


Klimat anpassa (S) eller Bajen anpassa... Båda går bra

Nu är han i ropet. Igår Agenda och idag P1 morgon. Stefan Löfven låter trygg och de första undersökningarna går hans väg och som jag tidigare varit inne på finner jag i viss mån en oro till det att förändringsmandatet försvinner. Fokuset på dessa två intervjuer har varit skatt och kärnkraft inga kärnfrågor för ett framtida (S) utan pekar mer på gamla låsningar!

       Det som stör mig är dock låsningen vid kärnkraften. Som Johan Westerholm är inne på så ligger fokus på mer el och inte med ett ord så förs samtalet kring hur vi kan minska vårt elberoende. Hur vi kan ställa om samhället till ett energisnålare. Att finna de nya innovationerna som ger sysselsättning och värnar om våra resurser över tid. Här kan jag finna ett klassiskt IF Metall drag hos den nya (S)-ledaren. Jag tror dock det kan filas av och att vi kan finna nya vägar som på sikt också kan stärka vår industri i den internationella konkurrensen. Att flagga med kunskap, förnyelsebart och kvalité. När et som Johan Westerholm är inne på med våra föreningslokaler så träffar jag nu våra bygdegårdar och det största problemet (står över åldersproblemet) är elkostnaderna som stiger och lämnar allt mindre utrymme till aktiviteter. Att stötta den omställningen för dessa är intressant för samhället och här orkar inte kommunen med utan hjälp behövs. En del kan vara att utveckla ROT till att bli ett ordentligt klimatomställningsbidrag. För fler verandor kan inte vara prioriterat, även om det är trevligt. Tror med en sådan omställning vi skulle kunna få till ett kompetenslyft av byggsektorn som stärker den för framtiden. Åter se klimatomställning som möjlighet inte hot vilket stora delar av fackföreningsrörelsen gör. 

            Sedan så återkommer jag till gårdagens inlägg "För vi har inte tid och det är viktigt att det med jämna mellanrum kommer tankar om både organisation, laguppställning och politik. Vänta och se fungerar inte längre utan det behövs leverans. Jag gav Håkan Juholt 100 dagar men frågan är om vi har tid med 100 dagar här. Jag är ytterst tveksam och tror tiden rinner allt för snabbt och så är både kongress och val här. För vi ska veta att vi inte har på oss till september 2014 utan måste vara klara mycket tidigare då det är val till Europa-parlamentet". "Det blev en bra intervju med Stefan Löfven. Möjligen kan man tröttna på journalisters (i detta fall Mats Knutsson) tjat om skatter. Är det så att den egna plånboken styr frågeställandet? Trots detta så höll Stefan Löfven linjen och var lugnet. Men inga frågor kring utveckling. Vidare så fanns inga frågor kring utrikespolitikenoch Grekland mm. Med andra ord, frågor på mammas gata och det gick bra.Men fick jag några svar på mina frågor… Nej det fick jag inte med jag känner mig i alla fall säkrare nu. Inga grodor inga löften utan täckning. Men som jag var inne på så behöver vi snart få leverans också. En lugn trygghet kommer inte fungera länge. Så om jag inte misstar mig så är det riksdagsgrupp på tisdag och då en signal om laget för att sedan under de kommande veckorna kunna få lite praktisk politik utifrån talespersonerna tillsammans med Löfven. Visa laget och att lagkaptenen är med tillsammans. Att vi åter får tilliten i partiet. som avslutning kan jag konstatera att Leif Pagrotsky ikväll fick ett allt större tryck på sina axlar kring den framtida Socialdemokratiska skattepolitiken. Bra jag gillar när vi pressas att leverera." Så snart vill jag se en breddare programförklaring som också lyfter de frågor som inte är på mammas gata. Visa på att bredden finns för det tror jag. Att Stefan Löfven inte sitter i riksdagen ska vi göra till en fördel för vem i hela världen lyssnar på en riksdagsdebatt? förutom jag och några andra nördar.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4DN, DN2, SvD, SvD2, SVT, SR, SR1GP, GP2Eskilstuna-KurirenTTELA.seHallands Nyheter, Hallandsposten, Göteborgs-Posten, Metro, Piteå-Tidningen, Dagens IndustriAffärsvärldenNyhet.nuSundsvalls NyheterDagens PSMetroAb 1, 2, 3, 4, Gotlands folkblad 1, 2, 3, Sydöstran 1, 2, Arbetarbladet,Sydsv, SVT 1, 2, Östran, Folkbladet,  Dagens Arena 1, 2,Dagbladet, Piteå-tidningen, Norrländska socialdemokraten, Ab, SvD, DN,Expr
Bloggat: Tokmoderaten, Roger Jönsson, Martin MobergPeter Andersson Thomas Böhlmark och Johan Westerholm på ämnet Ulf Bjereld ger en analys på SVTdebatt.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,