20121007

Blir det gull i kvällens debatt?...


Valkampen är intensivare i Sverige än USA om man synar media och vad som sker. Tror inte jag sett en sådan intensiv politisk höst så långt innan ett val.  Även om Almedalen var ett typiskt mellanvals vecka så har hösten med utspel, undersökningar och påhopp gått i ett rasande tempo som kan liknas vid vårens upptakt inför en valrörelse. Att partierna i veckor prenumererat på de ledande debattsidorna för att presentera och kritisera har jag inte varit med om tidigare.

          I kväll så står de alla åtta på en rad (utan att det i media varit långa diskussioner om vem som står med vem) och alla har levererat sina budgetalternativ och det borgar för att det kan bli ett bra samtal/debatt kring de utmaningar som Sverige och Europa står inför. Men kommer det att bli så eller är det mer av de klassiska banka på varandra som kommer gälla. Ser vi på upptakten som moderaterna kommer med så är det just att presentera motståndarens, som vanligt Socialdemokraterna, tillkortakommanden, enligt deras syn på världen.

         Kvällens förlorare tror jag kommer vara Annie Lööf utifrån två perspektiv. Det ena är att denna form passar henne sämst då hon inte är den snabba replikens mästare och den typ av resonemang som hon står för inte passar sig Tv-studions format. Den andra delen är att Centerns frågor inte kommer vara huvudnumren på agendan utan Annie Lööf kommer hela tiden få slåss in från sidan, även gällande näringslivspolitiken som är hennes områden är det ingen som ser henne som ansvarig. Om det inte handlar om misslyckanden.

          Segern kommer stå mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Det finns ett par avgörande och det handlar kring hur frågorna ställs och om Stefan Löfven klarar vinstfrågan. Känner att Göran Hägglund kommer jaga på den punkten och de tre andra ledarna på Allianssidan kommer följa med. De kommer ställa den enskildes valfrihet gentemot den dumma Socialdemokratin och på det sättet riskera att sabba det som är en relevant debatt om vinstfrågans hantering. För valfrihet och vinst är två frågor som inte måste sammanblandas. För Fredrik Reinfeldt kommer det handla om överskottsmålet som alla tre Rödgröna partiet kommer jaga honom med. Det är en intressant debatt när oppositionen har gjort av med mindre pengar än den sittande regeringen vilket måste vara unikt och kan sätta en intressant prägel på debatten

           Kvällens ickefråga måste bli regeringsalternativ då Stefan Löfven söker mandat att gå till val på eget parti och i Alliansen är i dagsläget två partier utanför riksdagen och med detta inte ett regeringsunderlag. Om Fredrik Reinfeldt åter vill spela detta kort är risken stor att han åker på en egen mina så frågan borde han se till att styra bort. Inte heller Socialdemokraterna vinner på att lyfta denna fråga utan de två stora gör bäst i att passa på den frågan. Tror dock Jan Björklund kommer kasta in frågan då hans strategiska tänkande inte alltid är i toppform.

           En fråga som blir intressant att följa är om det är fem partiet eller åtta som kommer uppträda ikväll. Att det inte finns ett samlat oppositionsparti vet vi men hur mycket kommer de tre små regeringspartierna tillåtas profilera sig själva ikväll?

        Jag kommer följa och kommentera debatten på Twitter (@peterhogberg) och säkert kommer jag presentera ett inlägg här med hur det gick. Ett tips är att följa Paul Ronge som kommer kommentera debatten i Aftonbladet. Han gör intressanta analyser som är läsvärda.

Media mm: Ab, Ab2SvD, DN.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby