20081010

Huvudet i sanden när krisen är som värst

Med tanke på varslen som nu duggar tätt över landet och även vårt län så har tillsammans med Dan Nilsson skrivet en debattartikel


Varslen duggar tätt i landet. Medlemmar får dagligen besked om att de inte får ha jobbet kvar. Antalet konkurser ökar. Människor oroar sig för sparpengarna. Inte ens bankerna är trygga längre. Då säger vår statsminister att han följer utvecklingen men att han inte är orolig.

Varje jobb på Volvo ger i storleksordningen fem andra jobb hos underleverantörerna. Varslen på Volvo är gigantiska och det kom inte som en total överraskning när Metallfabriken Ljunghäll AB i veckan varslade ytterligare 100 personer om uppsägning i Södra Vi. Med en bilindustri i gungning kan detta betyda början på en riktigt ond cirkel.

Vad gör den moderatstyrda regeringen då? De måste ha enats om att låtsas som om krisen inte finns! Statsministern är inte orolig säger han. Han säger att han följer utvecklingen. Ja, så sände han förstås näringsministern Maud Olofsson till Volvos presskonferens i Göteborg. Näringsministern hänvisar ivrigt till redan beslutade åtgärder. Arbetsförmedlingen får 1,5 miljarder för att klara sin uppgift. Det är inga nya pengar utan en ren omfördelning. Det räcker inte!

Finansministern, moderaten Anders Borg, han är heller inte orolig. Han säger att de svenska bankerna är stabila. Sedan får riksbanken gång på gång stötta upp med miljardlån och sänka styrräntor till de trygga bankerna…

Den moderatstyrda regeringen väljer att sticka huvudet i sanden och hoppas att krisen ska flyga förbi. Vanligt folk har redan begripit att det händer saker här. Det svider i plånboken på mera än ett sätt. De som fått svidande sår innan av sänkt sjukersättning, sänkt a-kassa och sänkt ersättning vid vård av sjuka barn får ytterligare salt i såren. Räntorna höjs på lånen, maten har blivit dyrare och hyran går upp. Den som har ett jobb oroar sig för att bli av med sysselsättningen. Signalerna är tydliga, ingen är riktigt säker, inte ens den som har en slant på banken.

Vad är det som händer då? Jo, vi alla slutar att konsumera. Vi köper inte nya möbler, gardiner, kläder och vi reser kanske inte alls. Oavsett vad vi slutar med i konsumtion så påverkar varje litet enskilt beslut utvecklingen. Om ingen handlar behöver ingen tillverka och då försvinner jobben. Jobben på Volvo och jobben på Ljunghäll AB i Södra Vi.

Under hela veckan har vi kunnat läsa om varsel från norr till söder i Kalmar län. Klart vi är oroliga när landets högsta ledning väljer passivitet! Klart vi är oroliga när skattesänkningar till de välbeställda går före åtgärder som skulle kunna få Sveriges ekonomi på mera fast mark. Det är nu det behövs extra många satsningar på forskning, utbildning och på stöd och praktik som leder till jobb! Det behövs satsningar på infrastruktur, en klassisk åtgärd i kristider. I socialdemokraternas skuggbudget satsas det hela sex miljarder mera på just infrastruktur än i den moderatledda regeringens budget.

För någon vecka sedan kampanjade den lokala alliansen i Vimmerby på torget. Gudrun Brunegård, Carl-Axel Centerstig, Börje Forss och Tomas Peterson stod tillsammans och berättade hur bra det var för Sverige nu med en ny regering. De talade om hur fint det går hur jobben blir flera och hur utanförskapet har minskat. En riktig succé, sa de fyra ledande politikerna i Vimmerby i kör och borstade bort några sandkorn från huvudet...

Peter Högberg, ordförande LO-facken Vimmerby

Dan Nilsson, riksdagsledamot för socialdemokraterna i Kalmar län


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar