20090222

Att vara SAAB eller inte vara Volvo, är frågan

Känner som tidigare en stor kluvenhet kring hela denna historian kring SAAB. På ena kanten finns alla dessa arbetstillfällen som vi behöver och som känns extra viktigt nu i denna lågkonjunktur.

Men samtidigt så undrar man om ett företag som under så många år i högkonjunktur gjort förluster ska kunna överleva. Är det inte så att både Volvo och Saab ligger i framkant när det gäller säkerhet men samtidigt gör stora törstiga bilar. Är vi inne i ett skifte som gör det möjligt att släppa bilindustrin för att det kommer nytt (vad vet jag inte. Om jag visste så vore Nobelpriset nära) som det gjort så många gånger förr. Eller är den "svenska" bilindustrin framtiden.

För mig känns det viktigt att få igång ett samtal om svensk industri om tio, tjugo år var är vi vad ska vi syssla med. Vilka branscher är det som då skriker efter arbetskraft? Kommer bilindustrin att vara med i detta samtal eller?

En liten reflektion från min kommun Vimmerby så kommer besöksnäringen och upplevelsenäringen på stark frammarsch och är det område som alla pratar om och satsningar görs. Det stora gjuteriet har snart halverad sin arbetskraft och nya företag handlar om tjänstesektorn och ovan nämnda näring.

Den tillverkningsindustri som blir kvar är högspecialiserad och kräver kompetent och ordentligt utbildad arbetskraft. Det som blir kvar blir en liten del högkvalitativ som inte konkurrerar med pris utan kvalité. Denna industri kommer inte ta hand om de stora massorna utan de kommer behöva se sig om efter nya möjligheter.

Det är har som samhället kommer in i bilden. För alla som blir utan arbete ska samhället kliva in och hjälpa till med utbildningar och annan kompetensutveckling så att man är redo när de nya tillfällena kommer. Det är et som varit Sveriges styrka under alla år. Vår förmåga till att ställa om samhället till det nya. PÅ vägen till det nya så har den enskilde fått en ekonomisk trygghet i en bra arbetslöshetsförsäkring och genom möjligheter till att skaffa sig utbildning. På det sättet har ingen lämnats efter. De nu stora neddragningar som gjorts i både arbetslöshetsförsäkringen och möjligheterna till utbildning gör att vi inte kommer kunna möta de nya utmaningar som vi står inför.

Började med Saab och slutade med kritik mot den moderatledda regeringen så kan det bli när man sitter och skriver.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar