20090317

Centern slår undan fötterna på bönderna, leder till att besöknäringen faller i Vimmerby

Läser i dagens Vimmerby tidning om hur den regionala LRF-basen Per-Åke Svensson anser att regeringens klimatproposition är en krigsförklaring mot en näring som redan knäar. I samma tidning på insändare plats tronar Maud Olofsson, centern över regeringens fantastiska landsbygdsstrategi.

Regeringens politik slår hårt mot Vimmerby. Vimmerby Astrid lindgrens födelsestad är beroende av besöksnäringen som ger åtskilliga arbetstillfällen. En av byggstenarna är det öppna småländska landskapet som finns. Jordbruksnäringen är den som sköter om detta. Det gör att jag som socialdemokrat ser med stor vikt att vi hittar en balans i politiken som inte slår ut detta. I Vimmerby så finns det en stor andel jord- och skogsbruk (4,3% mot riket 1,8%, 2006 års siffror enligt SCB).

Jordbruket är en viktig partner till besöksnäringen då den erbjuder Emils miljöer och djur på riktigt. Kommer lantbruket slås ut och våra öppna unika hagmarker växer igen kommer besöksnäringen backa och det bli ännu mindre arbetstillfällen i vår region.

Vi har här en unik möjlighet att leda den gamla näringen in i framtiden på ett fantastiskt sätt. Det finns även tankar på att använda den gröna näringen för integration. Så görs inget finns det en risk att otroligt mycket mer händer än ett antal bönder som försvinner.

Det som som den regionala LRF ordförande Per-Åke Svensson nu menar är att den politik som regeringen för tillsammans med en massa andra faktorer kan bli spiken i kistan för många lantbrukare i vår region. Det som retad upp bönderna mest är förslaget kring höjs dieselskatt. Regeringen föreslår också att ta bort den återbetalning som bönderna har har haft som en kompensation för bönderna i EU. Kostnaderna för Sveriges bönder kan bli en ökning på en miljard.
Enligt honom så kan det göra att lantbrukare inte kan finnas kvar. En annan risk som han också ser är att lantbrukare inte kommer ha möjlighet att satsa i ny teknik som också är miljö- och klimatsmart. Han fortsätter med om det blir nedläggningar så kommer transporter av mat från utlandet att öka och hur påverkar det klimatet.
Det positiva som han ser är att räntorna är låga för tillfället, men det är inget som man kan planera framtiden med. Han säger – kronkursen är inget bra att grund att bygga ett jordbruk på.

Som svar på detta kommer regeringen med en landsbygdsstrategi. Den ska komma nu i veckan och skulle ha kommit för länge sedan. Ett svar är att man sätter av den otroliga summan av, håll i er, femtio miljoner för som de säger i en artikel stöd till kommersiell service och bensinmackar i glesbygd. Hur mycket blir det tro i HELA riket...

Regeringen fortsätter att skjuta på glesbygden och sen plockar de fram lite kosmetika för att dölja de värsta såren. Det har gjort samma sak för de sjuka, arbetslösa och småföretagare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

  1. Hej Peter!
    Förändringar är alltid besvärliga. Å ena sidan har vi tagit på oss att ställa om samhället till ett klimatsmart sådant, å andra sidan drabbas alltid någon grupp negativt av förändringen. När det gäller skatterabatten på koldioxid som lantbrukarna har så kommer den tas bort stegvis, för att ge tid till omställningen - och detsamma gäller för övrigt dieselskatten. Jag vill rekommendera dig att titta på t.ex. Nöbble gård utanför Kalmar, som omfamnat omställningen till ett klimatsmart samhälle. Där har man investerat i ett vindkraftverk, och nu också på ekologisk rapsodling. Rapsoljan kan antingen ätas eller användas som drivmedel. De bjuder nu in till invigning av rapspressen, och visar där även upp en traktor som drivs helt på rapsolja.

    Hur har du tänkt att vi ska nå våra ambitiösa miljömål utan omställning? Hur ska LRF nå sitt mål att minska utsläppen av växthusgaser om vi inte påbörjar omställningen?

    SvaraRadera