20090526

Nu har alliansen i Vimmerby spruckit, eller?

På kommunfullmäktige sammanträde igår så fanns det tydliga sprickor inom den så kallade Vimmerbyalliansen. Kort kan man säga att den borgerliga majoriteten inte är ense i en del stora frågor

Hela resan började med att Centern, utan att kontakta sina kamrater inom majoriteten, gick ut i media och sa att skolorna i kransorterna inte skulle läggas ner. De tre övriga borgerliga partier reagerade med ett gemensamt pressutskick där de gav någon form av stöd till Centern. Sen i avslutningen på meddelandet så drämmer de till med att de tre är ense om att behålla vårdnadsbidraget.

För någon månad sen så ville moderaterna enligt en motion sälja kommunens skogar. Nu har de tydligen fått stöd av Kristdemokraterna.

Allt detta framgick igår på fullmäktige.

Jag försökte pressa Centern om de delade de tre andra partiernas syn på vårdnadsbidraget. Jag fick inget svar de slingrade sig värre än en ål. sen tidigare har det inom Centern funnits ett grundmurat motstånd till vårdnadsbidraget och enbart för att kompromissa inom majoriteten har det kommit upp till beslut.

En annan sak som kom fram under debatten var att moderaterna vill använda pengarna från skogsförsäljning till att sänka skatten. Idag ger skogen en avkastning på ca 1 till 1,5 miljoner årligen avkastning. Moderaterna tycker att det är en dålig avkastning så det vill med kapitalet det får in spekulera i olika fonder.
De menar att det är ansvarsfullt att ta skattepengar och använda dem till spekulation i olika fonder. Det är skrämmande och jag hoppas de inte får stöd av de övriga borgerliga partierna i Vimmerby.

Det ska sägas att kommunen också använder skogen i markaffärer vilket kommer gå om intet om moderaterna får som de vill.

Fick idag ett sms att kommunstyrelsen som skulle vara nästa tisdag är skjuten en vecka framåt. Troligen för att de idag på kommunstyrelsens arbetsutskott inte var ense om ett budgetförslag utan behöver mer tid

Det ska bli spännande att följa hur de löser de problem som de har försatt sig i eller om Vimmerbyalliansen verkligen spricker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag kan upplysa om att skälet till att kommunstyrelsen flyttas fram en vecka är att man ska hinna få fram det underlag till kostutredningen, som vi gemensamt begärde i återremissen från fullmäktige i måndags. Ingen orsak till några konspirationsteorier, alltså.

    SvaraRadera
  2. Jo så kan det officiella svaret vara... Men hur ense är ni med Centern när det gäller skogen, vårdnadsbidraget mm. Vill även Centern sänka skatten?

    SvaraRadera