20090626

Vad är det som händer i svensk politik?

Har sanningen hunnit ikapp moderaterna och Fredrik Reinfeldt? Vi står och stampar och miljöpartiet är gladast och därför vind i seglen.

Enligt Novus tappar moderaterna 5,1 procent iden senaste undersökningen. Det har under de senaste veckorna efter SCBs stora undersökning kommit ett antal som pekar på att regeringen tappar och oppositionen går framåt eller står stilla. Kan det vara effekter av att väljarna vaknade efter valet till Europa parlamentet.

Miljöpartiet fortsätter sin trend med att sakta växa i väljarnas ögon. Av det röd-gröna samarbetet verkar det som miljöpartiet är den stora vinnaren.
De som har det svårast i samarbetet iallafall opinionsmässigt är vänsterpartiet.När det gäller vänsterpartiet så tror jag att det finns en osäkerhet i väljarnas ögon var de står när det gäller det gamla hederliga kommunistspöket. Jag vet inte längre hur länge de ska hänga i. Jag samverkar med vänstern i både kommun och landsting och har inga problem med det, tvärtom. Inom fackföreningsrörelsen har det funnits ett missnöje med att socialdemokratin närmat sig miljöpartiet som många anser vara arbetarfientligt. Man har istället velat se en närmare samverkan med vänstern. Nu är det ett faktum men det ger inte den utdelnings om man kunde hoppats på. Jag skrev i min analys av EU valet att nej-partierna var de stora förloraren. Kan de vara så att bilden av vänstern inte bara är kommunistoket utan också att de bara säger nej?

Av de tre oppositions partierna så måste jag erkänna att det är miljöpartiets som känns piggast. De syns, de har idéer och de är glada. Den gamla devisen gladast vinner gäller.

Mitt eget parti, socialdemokraterna, vet jag inte riktigt var jag har idag. Vi famlar lite i både politik och organisation. Min tes är att vi fram till kongressen i höst måste fått ihop oss både organisatoriskt och med ett spännande sätt att presentera vår politik. Jag tror inte vi behöver förändra vår politik, utan hur vi presenterar det. Moderaterna har lyckats med konsten att presentera sig som nya arbetarpartiet, och väljarna köpte det, trots att innehållet är gammal arbetarfientlig höger politik.
Väljarna vill ha den svenska, eller ska vi säga som det är den socialdemokratiska modellen. Visst finns det justeringar att göra och de ska vi göra.

Snart brakar Almedalen igång. Jag kommer inte vara på plats utan ska sitta hemma och se hur mediabilden kommer se ut i Vimmerby. Kommer Almedalen att synas överhuvudtaget? Om det hinns med så blir det ett par reflektioner på denna sida. Annars så kommer det någ att minska när det gäller inlägg till förmån för ett antal goa böcker och maträtter...

Andra som skriver klokt kring de senaste opionsundersökningarna är: Peter Andersson, Björn Andersson,
, Netroots - Socialdemokraterna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Jag hörde Göran Hägglund säga
  i radio att det är valresultatet
  som räknas.
  Och det har han ju rätt i.
  Så gå ut i solen och vänta med
  analysen till sep 2010.
  Innan dess är det bortkastat bullshit.

  SvaraRadera
 2. Så säger alla som ligger i närheten av kamrat fyra procent. Sen när det gäller kristdemoraterna så anser de sig alltid vara större än de är. Lite ödmjukhet skadar aldrig.

  SvaraRadera