20090818

Nu fortsätter debatten kring Astrid Lindgrens Värld

Här kommer ett insändarsvar som jag levererat till tidningen som svar på Margareta Brodds insändare

Hej Margareta Brodd

Du skriver att jag inte svarade på alla dina frågor och då gör jag ett nytt försök.
Jag har aldrig lovat att Vimmerbyborna ska få köpa några aktier i Astrid Lindgrens Värld. Det fördes en sådan diskussion när kommunen skulle gå in om storägare i parken. Nu gäller frågan om kommunen ska vara kvar som storägare eller försälja en majoritet av Astrid Lindgrens Värld till Astrids barn och barnbarn.

När det gäller värderingen så har vi som sitter i kommunfullmäktige fått en förhandsinformation. Värderingen är beställd av den juristfirma som kommunen anlitat för att föra diskussionerna med Saltkråkan AB. Värderingen är gjord av en specialist på området och specialisten är anställd på Ernst & Young. Att tro att en av Sveriges mest kända revisionsbyråer skulle göra en svågervärdering är för mig otänkbart. Skulle de sätta sitt goda rykte på spel för en sådan sak? Värderingen bygger på olika antaganden vid olika royaltynivåer. Det som enligt värderingsspecialisten var troligt var att Astrid Lindgrens Världs värde hamnade kring 35 miljoner.

Sedan undrar jag varför du tror att Astrids barn och barnbarn vill sälja Astrid Lindgrens Värld vidare? Jag tror att de vill köpa parken för att de känner att de kan fortsätta utveckla den. När det sedan gäller hembudet så vet vi inte vad som kommer finnas i det avtal kring försäljningen som nu diskuteras.

Det som är viktigt att komma ihåg är att Astrid Lindgrens Värld inte är en vinstmaskin i vanlig bemärkelse. Jo, parken har under åren gjort vinst som återinvesterats i parken för att ALV ska fortsätta vara en attraktion i världsklass. Det innebär att det inte finns en massa pengar och hämta. Det är en av anledningarna att det inte blir en högre värdering. Om jag förstått det rätt.
Sedan när det gäller Näs så är det min personliga uppfattning att jag gärna ser att andra tar över och fortsätter utveckla denna fantastiska miljö och verksamhet.

Slutligen så kan jag inte låta bli att reflektera över hur saker förändras över tid. När kommunen skulle köpa Astrid Lindgrens Värld så kunde inte kommunen driva företag. Nu är vi bäst på att göra det.
Det verkar inte spela någon roll vilka beslut vi tar så är det alltid några som skriker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag instämmer i större delen av svaret. Det är dock viktigt att poängtera att värderingen är kopplad till hur det framtida royaltyavtalet kommer att se ut. Om det inte ska betalas ut något royalty hamnar värderingen på avsevärt högre belopp, sedan faller värdet i direkt relation till hur många procent som krävs av dem som innehar rättigheterna. Nivån 35 miljoner kronors värde var vid ett royaltyavtal på 10 procent.

    SvaraRadera
  2. Du har rätt men det han sa vid informationen och det som vi fått till del är att 10procents nivån verkar rimlig och det är det jag förhåller mig till. Annars så tack för ditt medhåll. Måste doch säga att det vore kul med fler i de politisk leden som tog debatten.

    SvaraRadera