20090924

Röd-Gröna idéer leder till toppen och folk blir nöjda.

I eftermiddag är det kvalitetskommitté inom omsorgen i Vimmerby kommun. På en ide från mig ska vi idag dela ut resurser till personalgrupper som tagit fram förbättringsidéer på sin arbetsplats som kommer brukarna till del.

Det Röd-Gröna landstinget i Kalmar län satte av 30 miljoner till just sådana förbättringsidéer och det har slagit fantastiskt väl ut. Det visar sig att det finns en otrolig kraft bland våra offentlig anställda. Om vi som arbetsgivare bara ger dem de rätta förutsättningarna och hjälper till med verktygen så kommer kraften fram. Landstinget har devisen varje dag lite bättre- kraften hos många. Det är inte bara tomma ord. Det genomsyrar hela landstinget och vi ser resultat. Bäst tillgänglighet, ordning på ekonomin och personalen tycker att landstinget är en bra arbetsplats.

Nu vill jag att även Vimmerby kommun ska kunna ta del av detta framgångsrika arbete. Trots att jag verkar i opposition bjuder jag på det för det finns viktigare saker än politik och det är en väl fungerande välfärd. För att våra äldre ska få en bra ålderdom är det viktigt att släppa loss de förbättringsidéer som vår personal sitter på de som finns nära.

Det är glädjande att det kommit in så många förslag från personalen. VI hade en förhoppning om någonstans mellan fem till tio, genom att det var en ny ide. Om jag förstått rätt handlar det istället om mellan trettio till fyrtio. Fantastiskt kul och det ger oss lite huvudbry hur vi ska lösa fördelningen. Nu har jag inte sett förslagen så det är en stor spänning för att se vilken typ av idéer det är.

Här tror jag en skillnad kan vara mellan offentligt och privat. Inom det privata har man under en längre tid arbetat med att uppmuntra personalen med olika belöningar till att förbättra verksamheten.

En annan orsak tror jag är att vi politiker inte riktigt vil släppa greppet. Särskilt påtagligt är det i mindre kommuner där vi ofta står väldigt nära verksamheten, till och med kanske arbetar i den eller gör släkten eller grannen det. Risken finns att vi många gånger blir arbetsplatsombud och glömmer vem som är vår uppdragsgivare. Kommuninvånarna. En kommunal chef sa till mig för ett antal år sen.
-Ni politiker blir ofta förvaltningarnas försvarsadvokater, istället för att vara kommuninvånarnas ombud.

Han har rätt. Ställ er frågan. När en person kommer fram och klagar, vad gör ni?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Skulle va kul om du kunde maila över lite mer info om upplägget. Ideen om att belöna goda ideer och resultat är ju bra och något som det finns många försök och tankar kring.

  Försöker uppmärksamma de goda exemplen men behöver nog hitta en bättre form för det. Bra sätt att få en större acceptans för kvalitetssäkringsarbete och utveckling av verksamheten / förändringar...

  henrik (S)ordf. torsås socialnämnd

  SvaraRadera
 2. Hej Henrik
  Vi gör ett ansökningsförande där personalgrupper får komma med idéer hur de kan göra det bättre för brukarna. Det kan vara allt från studiebesök, kaffekoppar till Wii. Det ska vara brukar fokuserat. Vi står inte för personalkostnadetr och ansvarig arbetsledare/Enhetschef måste skriva under. Pengarna är från de statliga stimulansmedlen.

  Idag tog vi första steget och projekten låg på mellan 2000-10000.
  Vi har inget superregelverk utan kör på lite och noterar under resans gång.

  SvaraRadera