20091011

Behåll Lars. Sparka Zlatan...

Funderar lite på ledarskap efter förlusten mot Danmark igår. Alltid ska det vara ett huvud på ett fat.

Nu är det stora diskussionsämnet om Lars Lagerbäck ska avgå. Det känns så lågt. Han har tagit Sverige till stora framgångar som ett land i vår storlek inte egentligen skulle kunna ha.
Varför kräver ingen Zlatans avgång? Han gjorde inget mål. Det gjorde ingen annan av våra stora stjärnor.
Inom partiet kräver vi Monas avgång trots att vi leder alla opinionsundersökningar utom en...

Vi måste komma till en bättre ledarkultur. Jag tror det finns en risk att vi inte kommer få fram bra ledare längre om de vet att deras huvud hänger löst efter ett misstag. Vilken typ av ledare får vi. Blir det demokratiska, utvecklande ledare som kommer fram för att ge oss framgångar på både ena och andra planet?
Jag ser en risk att det blir två typer av ledare. Den diktatoriska eller den mesiga. Båda lika förödande för verksamheten.

Det finns ett gammalt ordspråk att man ska lära sig av misstagen och göra bättre nästa gång. Som det nu skriks så kommer det för många ledare inte finnas en nästa gång. Vem ska då lära? Vem ska då våga prova nytt? Vem kommer stå för en utveckling?

Sedan finns det tillfällen när en verksamhet behöver en ny ledare men då ska det inte bero på tillfälliga misstag utan att organisationen står inför nya utmaningar och behöver en annan sorts kompetens.

Andra som skriver om detta:
Kulturbloggen
Signerat Kjellberg
Peter Andersson
Kent Persson

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Hade kravet på avgång skett enbart på grund av gårdagens match så hade det inte varit speciellt vettigt. Nu handlar det om en process för det svenska landslaget där man har levt lite på lånad tid sedan efter kvalet till VM 2006. Sedan har det i ärlighetens namn inte varit speciellt muntert. Det ironiska, med tanke på din rubrik, är att utan Zlatan och hans osannolika mål som räddat det svenska landslaget vid flera tillfällen så hade inte Lagerbäck suttit kvar så länge som han nu har fått göra. Visst borde Zlatan göra fler mål även i landslaget, men när omgivningen inte kan tillgodose hans kvalitéer på bästa sätt, utan att han istället själv får agera på ett annat sätt än i Inter eller Barca så blir det inte heller så många mål. Igår var han istället centimeter eller möjligtvis nån decimeter ifrån att ha spelat fram till två svenska mål. Istället en hårfin, men korrekt, offside och en boll som av allt att döma är lite över sidlinjen. De marginaler som räddat oss i tidigare kval, och som gjorde detta även mot Ungern för en månad sedan, var igår och i resten av kvalet emot oss istället.

  SvaraRadera
 2. Du har rätt i sak. Men det jag vänder mig emot är dessa krigsrubriker i media efter en snopen förlust som lika gärna hade kunnat var en seger som du säger. Vi förlorade inte på uselt spel utan att marginalerna inte var på vår sida.

  Sedan vill jag se ledarskapet i ett större sammanhang där idrotten går mot en tråkig utveckling att ledare får gå innan de ens har hunnit vissa något. Det kommer leda till fega ledare och det är varken samhället eller idrotten förtjänta av.
  ser man över världen så är många av de stora lagen de som har haft en stabil ledning över tid

  SvaraRadera
 3. För övrigt sammanfattar du frågan om Lagerbäck själv på ett mycket bra sätt på slutet.

  Sverige behöver en ny förbundskapten, inte beroende på tillfälliga misstag, utan därför att de står inför nya utmaningar där ett nytt lag med sikte mot nya kval och slutspel ska byggas och där den kompetens som har fungerat sedan drygt 10 år tillbaka inte längre har förmågan att titta utanför den egna boxen. Lite som när S förlorade valet och det då var fullkomligt omöjligt för Göran Persson att sitta kvar för att bygga upp ett trovärdigt och fungerande team med sikte på valet 2010. Sedan är det självfallet inte någon garanti att efterträdaren, vare sig till Lagerbäck eller Persson, kommer att lyckas. Men alternativet att inte byta är inte ett alternativ för landslaget och var inte heller ett alternativ för S hösten 2006

  SvaraRadera
 4. Att kalla Lagerbäck för feg är nog det sista någon kan göra. Hade han varit det hade han varit borta redan efter misslyckandet vid EM 2000 i Holland/Belgien. Snarare har han visat prov på en i sammanhanget extrem envishet och uthållighet.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig. Lagerbäck är inte feg just för att han har suttit relativt stabilt och haft ett stort förtroende för sitt jobb. Han har kunnat arbeta långsiktigt och inte bara varit inne på att vinna nästa match. Så att om Lagerbäck går nu ska vi finna en ledare som ska få ett antal år på sig att bygga ett stabilt bygge på tid. Då måste vi tillåta en del blunder och tabbar för att det ska bli bra på slutet.

  SvaraRadera