20091103

Med löneökningar sätter vi fart på Sverige


Nu har den samlade fackföreningsrörelsen lagt fram sitt förslag till lönerörelsen. Det är ett snitt på 2,6 procent. Dock är det uppåt 3,6 procent för låglönegrupper. Vimmerby har idag lagt en budget på löneökningar på 2,8 procent.

Från arbetsgivarhåll är det ett himla liv, som vanligt, över de bud som LO lagt fram.
Fackföreningsrörelsen har alltid tagit sitt ansvar för löneutvecklingen och lagt bud som ligger i linje med vad samhällsekonomin klarar av. Från arbetsgivarhåll vill man helst se minusbud.
När ska Svenskt Näringsliv inse att för att vi ska kunna köpa deras varor behöver vi pengar. Hittills har jag inte hittat ett företag som säljer sina produkter för luft.

Övriga krav som LO faställt är
  • Rätt till heltid.
  • Förstärkning av den anställdes rättigheter vid visstidsanställningar.
  • Förhindra att LAS kringgås med hjälp av bemanningsföretag.

   Förslag som inte är kostnadsdrivande om det handskas på rätt sätt utan bara leder till trygghet för den enskilde.
   - I en tid då arbetsgivarna försöker utnyttja den ekonomiska krisen för att försvaga löntagarnas rättigheter och underminera de centrala kollektivavtalens betydelse är behovet av samordnade avtalsförhandlingar större än på mycket länge. Med sina krav om nollavtal försöker arbetsgivarna flytta över hela bördan av krisen på enskilda löntagare. Vårt svar är sammanhållning och solidaritet, säger LO-avtalssekreterare Per Bardh.


   Klokt sagt. Det är inte bara arbetsgivarna som försöker lägga skulden på arbetstagarna utan även den Moderatledda regeringen gör desamma.

   Malin Siwe på DN är upprörd och anser att man inte tar den ekonomiska krisen på allvar. Det är just det facket gör tar krisen på allvar. Om Malin Siwe läste sin egen tidning kunde hon för ett par dagar sen se att kommuner och landsting förbereder stora skattehöjningar för att klara välfärden. Att då arbetarna vill kompensera sig mot regeringens dåliga krispolitik är inte konstigt. Idag står det på annan plats i DN
   I industrin har ökningstakten bromsat in till 2,5 procent, en nivå under vad löneavtalen anger, alltså en negativ löneglidning. Under fjolåret steg lönerna i industrin i snitt med 4,4 procent.

   På den andra blåa tidningen är man inte sen att fortsätta att gnälla på facket.
   Det insiktsfulla agerandet från bland andra IF Metall i syfte att rädda jobb känns tyvärr mycket avlägset. På LO-borgen verkar man räkna med att höjd a-kassa och högre kommunalskatt ska bli universallösningen igen. Med Mona Sahlin.

   Vet inte om man ska skratta eller gråta men en slutsats är att man på DN och SvD inte kommer kräva några löneökningar de kommande åren

   Peter Johansson har också skrivit om detta. Mer kan finnas på NetRoots

   Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

   2 kommentarer:

   1. Det är inte bara krisen som används som argument för att hålla tillbaka löneökningar. Från inledande samtalen mellan SKL och lärarfacken fick jag höra att SKL menade att regeringens jobbavdrag ska räknas med som löneökning och därför bör påslaget bli 0 procent.

    SvaraRadera
   2. Att höja löner nu när ekonomin ar svag och många är varslade och många redan förlorat sina jobb medför att situationen blir värre och att fler kommer att friställas och varslas. Konkurrenssituationen for landet blir sämre och jobb slås ut.
    Detta är Wanja helt medveten om och hennes utspel har inget med ekonomi och löneokningar att göra, det är endast ett politiskt spel.
    Genom att skapa motsattningar och konflikter på arbetsmarknaden räknar hon att sådana störningar gynnar Socialdemokratiska partiet i kommande val.
    Därmed ar också sagt att den dagen ekonomin vänt och blivit starkare skall arbetstagarna kompenseras med löneökningar.
    LO s utspel nu ar ren partipolitk och skall behandlas som sådan.
    Hur mycket har skatten sankts for en person med medelinkomst och hur mycket skulle en 2,6%ig ökning ge.
    Genom att göra denna enkla beräkning kan totaleffekten ses och mot bakgrund av resultatet en bedömmning göras och Wanjas fulspel avslöjas.

    SvaraRadera