20091110

Murar rivs och murar byggs. När ska vi lära?


Nu har det gått 20 år och en dag sen den orätfärdiga Berlinmuren revs. Nu är det dags att alla vänder blicken mot den nya mur som sakta växer fram.

Israel bygger muren kring palestinerna. Det är nu dags att alla som hyllar att Berlinmuren revs visar samma engagemang kring denna mur. På samma sätt sätter den israeliska muren folk under förtryck. Den hindrar även humanitär hjälp till alla barnen som finns innanför.

När ska världen lära av sina misstag?

Andra som bloggar om det.
Röda Berget
NetRoots

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

 1. Muren byggdes för att Israel var trött på att få sin befolkning sprängd i bitar var och varannan dag.Nu vet du det. :)

  Pelle

  SvaraRadera
 2. Ja och muren har minskat palestiniernas ilska mot staten Israel? Israel har inte ens bemödat sig att bygga den på egen mark utan på palestinsk.

  Sedan är det grundfrågan varför det finns en sådan ilska hos palestinska befolkningen. Har inte Israel ett stort ansvar där?

  SvaraRadera
 3. Undrar hur ett folk känner sig som kan leva under det h-e som det innebär att en grannstat totalt övervakar gränserna till lands, till havs och i luften. Ja, man får väl gräva sig ut ur detta fängelse på jorden, detta fängelse som FN, fredsprojektet EU och andra sk demokratiska västliga stater lämnat åt sitt mänskligt förnedrande öde!

  SvaraRadera
 4. Bengt, kan bara hålla med och hoppas att västvärlden vaknar i det snaraste.

  SvaraRadera
 5. Peter, den israeliska skyddsbarriären ligger inte på "palestinsk" mark, utan på Västbanken. Det finns inga avtalade gränser mellan vad som är israelisk och palestinsk mark, utan det ska göras genom fredsförhandlingar, vilka Mahmoud Abbas hittills har vägrat att inleda.

  SvaraRadera
 6. Anonym, Västbanken är palestinskt område som sakta krymper beroende på mur och illegala bosättningar

  SvaraRadera
 7. Till anonym

  Du förenklar det hela så att det blir paradoxalt. Västbanken är definitivt inte israelisk mark, utan palestinskt område. Däremot ockuperar Israel Västbanken och har byggt mängder med illegala bosättningar i området. Att de dessutom försvarar sin ockupation genom att förhindra det palestinska folkets rätt till frihet och då och då slaktar oskyldiga människor som i senaste Gazakriget är rent horribelt.

  Det blir lustigt när du skriver att det skulle handla om en ”skyddsbarriär”. Personligen tycker jag inte att terrorstaten Israels barriärbygge är något att skönmåla. Det handlar fortfarande om en barriär på ockuperad mark.

  I övrigt håller jag med Högberg om att Israels barriärbygge bör fördömas. Att Västvärlden skulle vakna upp och agera kraftfullt mot terrorstaten Israel är dock föga troligt då Västvärlden i mångt och mycket har kommit att bli en pro-israelisk nickedocka, inte minst USA.

  Tyvärr så pekar mycket på att vi kommer att få ytterligare ett pro-israeliskt parti i Sveriges riksdag efter nästa års val, nämligen Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 8. Muren skyddar inte mot självmordsbomber, att dessa upphört beror på att palestinska terrorister slutat med sådant. Om ni läser min blogg kan ni se hur slapp kontrollen är av utländska turistbussar, men fortfarande stenhård för palestinska arbetare. Se Pink Floyd på min blogg hur muren påverkar livet för palestinierna.

  SvaraRadera