20091127

Vi stärker greppet, men det finns orosmoln


Idag publiceras en ny opionsundersökning. DE RödGröna går framåt och det backas på den borgerliga sidan.
Det som oroar är att Sverigedemokraterna tar fastare mark över fyra procent.

Mona Sahlin öppnar för ett samarbete med Centern eller Folkpartiet om det behövs för att få en stabil majoriet utan Sverigedemoraterna. Efter den senaste tiden är det dock mig tveksamt om det är möjligt att få till ett samarbete med dessa partier som målat in sig i ett sådant högerhörn att det kommer ta år innan färgen torkat. Den viktigaste uppgiften mste vara att göra en sådan bra valrörelse tillsammans med Vänsterpartiet och mljöpartiet att det inte ska behövas några svaga politiska lösningar.

Åter måste sägas att Kristdemokraterna ligger otroligt risigt till och en nsning och de är under fyra procent. Då finns det en majoritet som är RödGrön. Men glöm inte att det krävs ett hårt valarbete med att föra ut vår politik och att vi ska lägga mindre vikt vid att tjafsa om våra företrädare.

En sammanfattning av läget
Vinnare på den rödgröna sidan är MP som får 9,1 procent, den högsta nivån sedan december 1996. Stödet ökar framför allt i Storstockholm och östra Sverige. De nya sympatisörerna kommer främst från Socialdemokraterna, men även från andra sidan blockgränsen. S ligger kvar runt valresultatet på 35,0, medan V ligger en bra bit lägre än förra valet med 4,6 procent.
På regeringssidan är M vinnare med 30,2 procent, den högsta nivån den här mandatperioden. Partiet har inte haft så höga siffror sedan januari 2006.
Folkpartiet får 6,2 procent i den här mätningen, Centerpartiet 4,9 och Kristdemokraterna 4,1 procent. Det är den lägsta siffran för C sedan december 2002. Synovate har gjort den här mätningen för DN och Sydsvenskan under perioden 11–25 november då 1.972 personer intervjuats. Andelen osäkra uppgick till 19,4 procent.
Fler om
Peter Andersson om samverkan med c och fp
Johan Westerholm om rysare, val mm
NetRoots för progressiva bloggare

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Hur kan er idiot till partiledare Måna Sahlin påstå i Tv att Sd är odemokratiska.När hon själv samtidigt inte respekterar demokratin?
    Hon framstår som mycket odemokratsik som försöker tysta ner svenska väljare.
    Jag tänker rösta på SD nu bara för Monas utspel.

    SvaraRadera