20091227

En Söndagskrönika med Granen som vän...


En vanlig söndag dock med en gran i vardagsrummet. Hur klokt är det egentligen att plocka in ett träd i vardagsrummet som sedan bara står där och barrar? Måste erkänna att mysfaktorn är stor när man vaknar och kommer ner och tänder upp den.

Per Gudmundson skriver idag om att man inte ändrar traditioner så lätt och med tanke på min julgran så har han en poäng. Sedan kan man filosofera lite om hur vilken gud som idag styr våra högtider. Om jag ska satsa en slant så sätter jag den på Mammon. Igen högoddsare. Jag är inte speciellt religiös, men det känns inte behagligt med denna kommersialisering av våra stora högtider. Vet inte ett svar på hur vi ska vända skutan och åt vilket håll. Min bästa julklapp var gröt och poliovaccinationer. Det kändes så bra att inte få nått själv utan att göra lite nytta. Frågan är om det var därför att man köpte sig lite samvete innan man slängde sig över julmaten i traditionellt frossande? Eller var det för att man faktiskt gjort lite nytta?
Vad händer med våra högtider i framtiden vilken utveckling kommer de att ta? Jag upplever att Halloween i år var mycket mer anonymt än det varit de senaste åren. Gick i det inte att stöpa om vår svenska allhelgonahelg till ett amerikanskt jippo lika lite som Coca-cola kan konkurrera ut Julmust. Kommer det bli en återgång till vad som var grundtanken? Det som kan tala för det är globaliseringen. Genom den så blir det gamla traditioner viktigare. Att känna sin egen historia för att kunna var delaktig i det internationella. Med en trygghet i vår historia och tradition kan vi ta emot det nya med öppenhet. Det är därför så viktigt att vi inte ger upp våra ideal. Det är det som gjort sverige och svenskarna så framgångsrika. Med en sådan trygghet så blir inte muslimer ett hot utan en tillgång. Det är när vi sviktar som man gör annorlunda till hot istället för möjlighet.

Jag tror att det är när man känner trygghet som man törs ge sig ut på nya vatten. Det är när man känner sig trygg man törs öppna dörren när det knackar på. En annan del för att vi ska känna trygghet är också att vi har ett socialt skyddsnät. Att välfärden finns där och fungerar.

Kan inte låta bli att skriva ett par ord om Expressens avslöjande. Reinfeldt ska ta hjälp av socialdemokrater för att sitta kvar vid makten. Jaha... Tydligen är det ett gäng statssekreterare som ska få lite kunskap om hur en regeringen ska agera under ett valår för att få förnyat förtroende. Inte behöver man intervjua socialdemokrater för det. Det är bara att föra en politik som inte ställer folk utanför. Att föra en politik som ger fler arbetstillfällen. Att människor inte blir utkastade från sina försäkringar. Att välfärden byggs ut inte monteras ner.

Nu får vi se om det kommer lite krönikor från minas vänner Kent som nog var den som startade trenden Johan W som redan har levererat en blogg och Peter från sin nya horisont, hotelllobbyn. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar: