20091225

Snön faller och sjukförsäkringsreform i USA


Julafton är över och sitter ensam medan familjen fortfarande sover. Brasan brinner och granen glittrar i hörnet. Endast marsvinen är vakna.

Ser att den stora nyheten är att Obama fått igenom sin sjukförsäkringsreform. Senaten har nu sagt ja. Frågan är hur han klarat sitt första år vid makten Måste nog ge honom ett klart godkännande. Ett minus är förstås att han inte orkade leverera vid klimatmötet. Men han var inte ensam om att inte sätta klimatet före ekonomin.
Kort vad den innebär reformen som inatt klubbades igenom

Reformen ordnar sjukförsäkring för 31 miljoner av de 36 miljoner som i dag helt saknar sjukförsäkring.

Pengarna till det fås genom en kombination av skatter och avgifter, exempelvis höjd skatt för den som tjänar mer än 1,5 miljoner kronor om året, eller par som tillsammans tjänar mer än 1,8 miljoner.
Målet är att alla medborgare ska vara försäkrade. Försäkringsbolagen får inte neka någon, och låginkomsttagare – ända upp till familjer som tillsammans tjänar mindre än 640 000 kronor om året – ska få statligt stöd för sin sjukförsäkring.
(TT)


Nu ska jag gå och servera lite frukost till familjen. Som vanligt blir det som ett litet dagen efter julbord. Sedan blir det en dag i familjens tecken med promenad och test av julklappsspelen. Ha en skön juldag.

Johan W är vaken och har också skrivit om reformen. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar