20091203

Socialdemokraterna tappar men Kristdemokraterna har noll förtroende


Idag så kan man ta del av en undersökning som visar att Socialdemokraterna tappar i förtroende. Det låter drastiskt. Och det kan det vara till viss del. Men om man synar ingångshöjden så är förtroendet fortfarande stort på många områden.

Det finns en del allvarliga frågor där vi tappar och inte borde det. En del funderingar ställer det när vi tappar inom området  ekonomi och arbetslöshet. Det märkliga är att det parti som driver ekonomin i botten och arbetslösheten i toppen får stärkt förtroende. Det behövs en djupare analys av siffrorna för att kunna förstå dem. I undersökningen kan man se att både Centern och Kristdemokraterna ligger lågt i deras respetive proil område. För Kristdemokraterna är det tydligt att de tappar inom familjepolitiken och sjukvården som är två tydliga profilområden. Det har missat vad som man vill kring köksbordet. En annan anmärkningsvärd fråga är att Moderaterna kniper en andra plats när det gäller förtroende och miljö.

En orsak till siffrorna i denna undersökning är att Moderaterna sitter i regeringsställning och fått möjligheten att sola sig i glansen medan allianskamraterna fått soppa upp skiten. Jag konstaterar att på senare tid har centern och kristdemokraterna fått utstå en granskning, blandat med klantighet medan moderaterna smitit undan. Fredrik Reinfeldt har rest jorden runt och pratat,  utan handling, och solat sig glansen  av de stora ledarna. Massmedialt har det varit tyst om moderaterna i den inrikespolitiska utrymmet.

En slutnotering är att när det gäller ekonomi så har det svenska folket noll (0) procents förtroende för Kristdemokraterna...

Andra om 
Tokmoderaten om klang och jubelkväll
Den hälsosamme ekonomisten om att inga barn blir gjorda
NetRoots för progressiva bloggare

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Rent faktafel: Kristdemokraterna har inte 0% förtroende på någon av de undersökta punkterna. Vad sägs om att läsa rapporten innan du börjar yra?

  Det är även intressant att notera den totala frånvaron av syftningar till Vänsterpartiet i ditt inlägg ovan. På tal om små samarbetspartier som "ligger lågt i deras profilområde"...

  SvaraRadera
 2. Då tar du kära anonym och läser punkten om Sveriges ekonomi.

  SvaraRadera
 3. Om man jämför M och S förtroendesiffor på alla områden får S totalt 384 medan M får 347. S tappar jämfört med 2008 men leder totalt.
  Svt skriver: Moderaterna toppar förtroendeligan i sju sakfrågor, socialdemokraterna i lika många. På så sätt slutar den här undersökningen med ett oavgjort resultat. Blir ekonomin och jobben de viktigaste valfrågorna så kommer detta att gynna moderaterna, men om fokus i stället blir välfärdsfrågorna talar detta till socialdemokraternas fördel. Det röd-gröna blocket gynnas också av väljarnas stora förtroende för miljöpartiet i miljöfrågan.
  Det vi måste ta ad notam i mätningen är att M leder om än knappt i fråga om arbetslöshet.

  SvaraRadera
 4. Inge intressant sammanräkning. Det man då kan konstatera är att om detta resultat står sig så ska vi i valrörelsen fokusera på de mjuka områdena.

  SvaraRadera