20100115

Är alliansens tid förbi?...


Idag så kommer ett första kvitto på hur Centerns politik fungerar. Och det gör den inte. Varken politiken eller väljarsympatier...

I flera tidningar idag så presenteras den senaste opionsundersökningen och det är Demoskop som visar på ett antal förändringar

VÄLJAROPINIONEN I DEMOSKOP

Parti, procent (jämfört med förra mätningen procentenheter)
Socialdemokraterna 37,1 +2,3
Vänsterpartiet 3,8 —2,1
Moderaterna 27,4 +2,1
Miljöpartiet 10,3 +0,6
Folkpartiet 7,4 —1,5
Kristdemokraterna 3,9 —0,6
Centerpartiet 3,1 —2,5
Sverigedemokraterna 5,0 +1,5
Övriga partier 2,0 +0,2
Källa: Demoskop (TT)
Som synes så är det en del större förändringar som får konsekvenser för vilka som ska styra Sverige efter september. Två stora tapp är av extra vikt och det är vänsterpartiet som nu precis hamnar utanför riksdagen. Om detta skulle stå sig närmare valet så är jag inte så orolig då vihar en tradition av kamrat 4 procent. Då är det mer bekymmersamt på den andra sidan där Kristdemokraterna fortsätter balansera på linjen medan Centern har störtdykt. Statsvetaren Henrik Oscarsson säger
 Om det här skulle bli valresultatet utplånas alliansen helt
Sedan måste jag än en gång notera att media räknar som de har förstånd till. Varken Kristdemokraterna, Centern eller Vänsterpartiet kan räknas in i något regeringsunderlag.

Expressen radar upp ett antal orsaker till centerns kollaps.

Mauds misstag:


SAAB: Saabkrisen har lett till stark kritik mot Maud Olofsson för att hon inte engagerat sig tillräckligt. Centerledaren har också valt att åka på semester nu när Saabs öde avgörs.
VATTENFALL: Maud Olofsson fick som näringsminister stark kritik för hanteringen av turerna kring statliga Vattenfall i november och december. 
KÄRNKRAFTEN: 
Maud Olofsson har släppt en av partiets viktigaste profilfrågor - kärnkraftsmotståndet. Många tidigare C-sympatisörer är tveksamma till kursändringen. 
KLIMATET:
 Klimatfrågan domineras av Miljöpartiet trots att Centern har miljöministerposten. Misslyckande under Köpenhamnsmötet gjorde inte saken bättre för miljöminister Andreas Carlgren, C. 
GRISARNA:
 Jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, fick kritik för att stå för nära grisnäringen under skandalen med grisarna i december. VARGARNA:Andreas Carlgren, C, har fått bakläxa från forskare efter att han motiverat vargjakten med att vargarna inte är genetiskt friska.

Det är bara att ställa sig bakom och hålla med.

Som slutpunkt så går vi framåt och jag drar slutsatsen att vårt framgångståg nu börjar ta fart. Slutstationen är 40 procent i september.

Fler om denna undersökning
Peter Andersson om en utplånad allians. Peter Johansson skriver om att både Kristdemokraterna och Centern är ute. Tord Oscarsson som ofta är tidigt ute med analyser av siffror. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Varför tappar(v)så mycket?Kanske inte så bra!För vi behöver alla tre partierna på vänsterkanten anser jag.Annars är det risk för att politiken kommer att hamna lite för långt till höger.Visst har vi kamrat 4 procent.Så vi får väl se hur allt ter sig närmare valet hur och vilken låda rösten kommer att hamna i slutänden.(Kd) har ju länge varit föremål för utslagning.(c)tror jag kommer att garanterat att åka ut.Många småföretag är ganska upprörda på alla löften som inte har infriats från valet 2006.

    Lars

    SvaraRadera