20100225

ROT gör skillnad, men vad gör RUT:an

Vet inte om det bara är jag som tycker det är väl mycket äpplen och päron i debatten om hushållsnära tjänster. Det jag tänker på är ROT och RUT.


ROT är ett avdrag som kom till för att  få igång byggindustrin. Varför byggindustrin är så viktig beror på att de är få sektorer som kan ge dynamiska effekter. Du ska byta golv och när du lyfter luren till hantverkaren går kedjan igång. Hantverkarna behöver material som de köper i en butik som fått det utkört av en lastbilschaufför. Chauffören hämtar sina material från ett lager där personal sorterar inkommande gods. Godset har en annan lastbil kommit med från en fabrik som tillverkar materialet som hantverkaren behöver. Till fabriken kommer virket från ett sågverk. Till sågverket kommer lastbilarna från de småländska skogarna där det avverkas träd.Så när du beställer hem en snickare för att byta golv skapar du med hjälp av ROT-avdraget en kedja av sysselsättning.


Det är det här som är avsikten, inte att du ska få ett nytt golv billigare. När det sedan gäller RUT så kommer det hem en städerska och soppar ditt golv och sen är det klart. Därför vill också Socialdemokraterna bygga vidare och bredda ROT-avdraget för att få än mer snurr på Sverige. För det här gör skillnad inte skattelättnader för de rikaste.

Att läsa: Adventskalendern. Läs också Karin som det här inlägget kan vara ett svar på. Peter Andersson ser en bredare perspektiv på frågan. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

 1. Städerskan behöver också förbrukningsmaterial, vilket gynnar detaljhandeln. Hon behöver kanske också ett transportmedel, vilket antingen gynnar bensinbolag eller kollektivtrafik.

  För att inte tala om att hon har ett jobb överhuvudtaget, vilket innebär mer skatteintäkter. Så dynamiska effekter av RUT-avdraget saknas icke, men man måste ha förmågan att våga se dem, och inte skymmas av ideologiska skygglappar.

  SvaraRadera
 2. Svar till Basse.
  Städerskan behöver också materiel, men detta materiel kan användas om och om igen.
  Lite diskmedel, eller golvmedel gör liten skillnad. Transportmedlet är en liten del och går inte jämföra med ROTavdraget.

  RUTavdrag är helt enkelt ett överklassavdrag för att de ska kunna bevaka sina jobb så inte någon annan tar det för dem.
  De vill skapa konkurens men är rädd för den själva.

  Du är ute och cyklar Basse

  SvaraRadera
 3. Anonym: Jo det kan ju verkligen användas om och om igen. Det är väl bara att skrapa upp skurmedlet efter man använt det? Är det någon som är ute och cyklar - Vättern runt - så är det du.

  Det är socialdemokraterna som cementerar klassamhället, när de delar in olika jobb i olika värden. Den som sätter in ett fönster är för socialdemokratin mer värd än en som putsar det.

  Peter: Nej, han/hon sa i princip ingenting, mer än att enligt socialdemokratin är vissa jobb bättre än andra. En märklig arbetsmarknadspolitik, där man hellre ser att folk gör ingenting än t ex städar.

  SvaraRadera
 4. JA du Basse. De dynamiska effekter som RUT ger är inte i närheten av vad gamla hederliga ROT ger. Sedan är det du som lägger in värderingar i debatten jag håller mig till sysselsättningen och vilka prioriteringar vi ska göra med skattemedel.

  SvaraRadera
 5. Nja, städerskan behöver material som ngn ovan skriver, samt att det generera i fler jobb som är ett första job på väg in i arbetsmarknanden. Och varför kan man inte se hushållsnära tjänster som ngt bra? Du kan använda det tex i hyresföreningar att de får avdra för att få fler i jobb och en bättre miljö att bo i. Samt att de också skulle kunna göra avdrag för trädgårdarbete, vi vet alla att många mår bättre av grönare områden. Det är för enkelt att skriva som du gör. Alla har en funktion, fast på olika sätt.

  SvaraRadera
 6. Hej Karin
  Det är inget fel på att det finns städerskor tvärtom. Men de får inte fart på hjulen som byggindustrin får. Sedan är det som du säger bra med bra boende miljöer. Men nu handlar det om hur vi bäst använder skattekronorna för att få fart på Sverige och då är inte RUT framgångsreceptet.

  SvaraRadera
 7. På vilket sätt får ROT fart på hjulen i byggindustrin ?

  Det som händer är att ett antal jobb som skulle gjorts av amatörer själva eller gjorts svart nu görs vitt.

  Exakt samma sak med RUT.

  Men, du anser att manligt dominerade yrken är mer värdefulla än kvinnligt dominerade. Det lyser ju igenom.

  SvaraRadera
 8. Jonny backa tillbaka och läs mitt inlägg igen!

  SvaraRadera
 9. Ja, jag gjorde det. Inget hände :(

  SvaraRadera