20100214

Söndagskrönika om vem som vinner på personval.


Sitter och funderar på vad min Söndagskrönika ska handla om. Känner att jag fick ut en del av personliga dosen igår. en fundering som inte släpper är det här med personval. Kan meddela att jag åter släpat en sväng på snöskyffeln...

Nu i veckan fick dessa tankar lite ny kryddning och det tack vare moderaterna. Frågan som jag ställer mig. Är det bara inom moderaterna eller finns det i fler partier? Vad är det som får en människa att ta till så allvarliga åtgärder för att komma upp på listorna? Igår då skrev jag om vänskap och berörde där ämnet att bli bekräftad. Johan W skrev mer om det. En fråga som kommer är handlar detta om att köpa sig bekräftelse eller är det ett ego? Hur viktigt får det bli?  Personligen så skäller jag ibland på mina partikamrater för att de inte tar politiken på allvar. Men vart går gränsen? Här är det en person som köper sig röster och fuskar sig fram. Vad är orsaken?

Det visar sig nu att det är fler inom moderaterna som kan vara skyldiga till fusk och då kommer frågan i ett helt nytt vatten. En gång ingen gång men... Om det nu stämmer reser sig en fundering om det finns något i det mpderatat partiets kultur som frigör dessa krafter.

Det kommer säkert höjas en del röster för att det även inom andra partier fuskats med medlemssiffror men då har det inte varit för den persnonliga vinningen utan andra orsaker. Jag ska peka på några. När det gäller ungdomsförbundet hos oss så var det för att vi inte ville ställa ungdomar utanför bara för att det inte hade råd eller möjlighet att betala medlemsavgiften. Man kan säga att vi tog ett ansvar för dessa unga. Ett annat skäl var dålig koll på våra register. Det är möjligt att det fanns en del distrikt som såg möjligheten till mer röster på kongressen. Det viktiga är ändå att det inte skede för den personliga vinningens skul.

Peter på Röda Berget skriver att personvalet leder till detta. Han har en stor poäng med detta. Jag känner en tvekan inför denna personifiering av politiken. Kan bara återvända till dagens undersökning som pekar på att det är tack vare Reinfeldt som Moderaterna går framåt inte politiken. Så frågan reser sig om det snart inte finns fler minus än plus med denna utveckling. Hur ska vi gå vidare? Visst finns det en hel del positiva inslag med att vi politiker inte bara blir en stor anonym grå massa utan också blir kött och blod.

Hur hittar vi nu balansen mellan personen och politiken? Ansvaret ligger på oss politiker inte på någon annan. Vi äger frågan både rent lagligt men också hur vi väljer att ställa upp på olika arrangemang. Inom partierna så måste vi hitta processer som inte leder till de ovan nämnda avarterna.

Dags att ta tag i Fia med knuff och se om de gårt att spöa svärmor och hustru.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar