20100317

Barn föds inte till rasister utan vi gör dem till det.


Idag har det blossat upp en debatt kring hur vi ska ställa till Sverigedemokraterna i våra skolor. Frågan är inte lätt men det känns som om vi inte kan gömma dem.


Noterar att Tokmoderaten och jag är inne på samma tankebanor. Det går nog inte längre att stänga Sd ute. Fler är inne på tankebanan att våra ungdomar är klokare än vi tror och snabbt genomskådar vad de står för. Han skriver
Det är när våra företrädare kliver upp inför eleverna och berättar varför det unika människovärdet faktiskt är heligt för de sju partier som idag befolkar plenisalen i Riksdagen som skillnaderna blir tydliga. De allra flesta eleverna i det här landet har klasskamrater från andra länder och kulturer, och banden binds för ett nytt Sverige där rädsla och acceptans faktiskt finns med från början och inte måste läras in.
Och vad mer behöver sägas. För är alternativet att stänga våra skolor för oss demokratiska partier också. Tror inte att det är en lösning som någon demokrat eftersträvar. Sedan när det gäller så finns alltid möjligheten att stänga någon ute om skolan inte känner att de kan garantera säkerheten för besökare eller elever, lärare på skolan. Men då är det generella borta och varje fall prövas gång för gång.


Grunden är att vi demokratiska partier med våra ungdomsförbund måste skärpa till oss och finnas ute mer och ta samtalet med våra unga och inte låta antidemokraterna vara de enda som finns ute bland våra unga. För tillbaka så har de flesta av våra ungdomar ett stort hjärta som är mer öppet för andra än vi vuxna.  Barnet är nyfiket och ser ingen skillnad på vem du är utan känner bara av om du är ond eller god.

Vi vuxna måste med det backa tillbaka till vår barndom med det öppna sinnet som var nyfiken på det främmande och inte såg det med rädsla. Barn föds inte till rasister utan vi gör dem till det. Vi har ett ansvar som vi måste ta alla. Vi måste tänka på vad vi säger och inte låta små ord bli stora.

Målet är att vi efter september inte kommer ha några antidemokrater och främlingsfientliga partier i våra beslutande församlingar.  

Media: SvD1, SvD2, DN, AB
Bloggar Krassman och Kent Persson och HBT-sossen. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,