20100404

En saga om mitt Vimmerby, en stad i Sverige del 2

Solen hade börjat gå ner och det satt alla kring köksbordet och planerade vart de skulle åka på Semester. Klara med familj var också på plats. Våren hade äntligen kommit till Vimmerby och krokusen stod i fullan blom i slänten till kyrkan. Den stora besvikelsen var att allt var över på en allt för kort tid. Minnet att de kom bättre tider glömdes snabbt bort.


-Jag vill inte åka någonstans på semester jag vill vara här! Skrek Kalle. På senare år hade Vimmerby toppat som en underbar sommarstad och då främst för de boende i regionen. Det gjorde också att det kändes ås genuint vilket lockade folk från när och fjärran att göra sin semester i Vimmerby. Men det som var så viktigt var att alla gjorde det för Vimmerbyborna och så fick de andra vara med.  Det var det som gjorde att Kalle och för den delen Klara inte hade någons om helst lust att lämna Vimmerby.

Nu var det inte bara sommaren som var underbar i Vimmerby även under andra delar av året så var det en livlig aktivitet på alla möjliga plan från internationella teaterfestivaler till Kobingo. Måste säga att Klara och Kalle inte var så förtjusta i Kobingo. Det var lukten som de inte gillade trots att de var födda på landet. Deras föräldrar hade aldrig begripit det men vad skulle de göra?

Men från att var ett rätt sömnig liten håla med tyngdpunkt på industrin. Om man så får säga en rätt traditionell håla på landet, om det inte var för en sak som gjorde denna håla unik. Ja man ska inte göra personer till gudar men här var det en som om hon inte var gud, så hans biträdande i alla fall. Astrid Lindgren var en liten tös som föddes i Vimmerby och vad hon ställde till med då hon skrev en bok till sin sjuka flicka.  Ja resten är historia och den stolthet som Vimmerbyborna nu kände och också visade gjorde att staden fått en stämning som gjorde att hålan inte längre var en håla utan en mittpunkt. runt om i riket och även dess närliggande länder pratade man om den fantastiska anda som rådde i Vimmerby och givit det ett rykte om den sanna entreprenörssorten på vår jord.

Emils uppfinningsrikedom var inget unikt längre utan vardagsmat. Skolorna var sällan i skolan utan utanför för det var där världen var. Det var där den verkliga kunskapen var och barnen fick en unik inblick i hur samhället fungerade och kunde snabbt omsätta sina teorier i praktiken. Visst var det en del bokstavstroende som knorrade över att eleverna inte satt i skolbänkarna dagarna i ända men när resultaten kom från de nationella proven och alltid var Vimmerby i topp så fick de ingen energi för at fortsätta.
Det som var så roligt, som Max, Kalles bror, uttryckte, var att man fick jobba på riktigt och att de vuxna lyssnade på en och också gjorde som man ville. Här kanske det behövs en förklaring men som ni vet det gamla uttrycket av barn och fyllon får man höra sanningen. I Vimmerby hade man anammat den första delen och barnkonventioner var lokal grundlag och barnens åsikter togs på fullaste allvar.

Men åter till Kalle och Klara och dess semesterplaner. Det blev en kompromiss. en liten utflykt till huvudstaden blev det allt av och sedan var det bara lek hemma i Vimmerby, precis som det ska var anär man är liten och ledig.


Men vad som hände på den andra delen av semestern återkommer jag till i del 3. Ha tålamod...

PS
Kom på att jag i del 1 nämnde att Klaras mamma skulle gifta sig med sin partner Tina och bröllop är ju alltid trevligt att läsa om så här kommer en kort resumé av denna fantastiska dag. Självklart så var det kyrkbröllop. Något annat fanns inte i deras tankar och när det ringde upp prästen så blev glädjen stor.  Det som prästen såg som ett problem var att Klaras mamma och Tina var så populära. Mycket tack vare deras lokala restaurang som blivit en succé. Problemet var om kyrkan skulle räcka till. Men Tina stod på sig och så fick det bli. Dagen kom och vännerna skilde dem åt ty man ska inte sin nästa på denna stora dag. Själv fick jag ta ett par stora whisky för att klara nerverna. Och om jag fattat rätt så var så även fallet för Klaras mamma och Tina. Ja sedan kom själva bröllopet och Klara och Kalle var var med som brudnäbbar och de sa ja och glädjen var total. Ja ni vet hur det är på ett bröllop. Nu kommer vi till det viktiga! Maten! Det var en buffé som gick i medelhavets tecken. Allt från mozzarella till fetaost. Från parmaskinka till grillat lamm. från vindolmar till paella. Från hummus till tsatsiki.  Till det bjöds det vin från de olika länderna kring medelhavet.Det dansades i dagarna två och alla var så mätta och glada... Om den festen talas det än om i Vimmerby med omnejd. Den enda festen som är mer omtalad är Tabberaset i Katthult...
                                                                                                                                                               DS

Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,