20100408

Lästips om läckor och budget....

Noterar att det inte har gått att täta alla läckor. Så lite lästips kommer här:


Alliansfritt Sverige och Johan U redovisar en undersökning som gjorts av Riksdagens UtredningsTjänst (RUT).
  • Riksdagens utredningstjänst har tidigare visat att den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket har fått tillsammans.
  • Nu visar en ny undersökning från Riksdagens utredningstjänst att den procentenhet som tjänar mest (en miljon kronor eller mer per år) tillsammans fått 3,6 miljarder kronor genom regeringens politik.
  •  Undersökningen visar att de 25 procenten som tjänar minst (mindre än 150 000 kronor per år) tillsammans fått 3,7 miljarder genom regeringens politik.
  • Med andra ord har den procentenhet som tjänar mest fått lika mycket i inkomstförstärkningar ensamma som vad de 25 procent av svenska folket som tjänar minst har fått tillsammans.

Tabell: Andelen av den totala förändringen av nettoinkomsten av analyserade regelförändringar 2006-2010 (befolkning 18 år eller äldre med nettoinkomst över noll)


PercentilerAndel som tillfallit gruppenMiljarder som tillfallit gruppen
1 till 25
4 %
3,7
26 till 75
45 %
38,7
76 till 99
47 %
41
och 100
4 %
3,6
Summa
100 %
87
Så kan det gå och nu ska kvinnorna få sitt enligt regeringens läckande finansminister. Frågan är om det bara är moderaterna som får läcka och att man täppt till den andra partierna?


Ulrika Falk och Carin Jämtin har också noterat. Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,