20100406

Tystnaden kring bordet var talande för Alliansen

Plats: Kommunstyrelsen, Vimmerby kommun. Tystnaden kring sammanträdets bordet har aldrig varit större. Ingen trumvirveln i väntan på det kloka svaret om hur den borgerliga majoriteten ska hantera kommunens ekonomi.  För det behövdes ingen virvel. Svaret är de oss skyldiga.

Vimmerby kommun har under många år kunnat skryta med att ha en bra ekonomi. en soliditet som legat en bra bit över rikets snitt. Nu sjunker den kurvan snabbt och med tanke på att Vimmerby var en av de 24 kommuner som gick back. Från att kunna skryta sm en av de bästa i klassen är vi nu i bottenskiktet.

Men det finns chans till bättring. Så är det alltid men då behövs beslut. Man kan inte driva kommunen på lånade pengar. Att vi missar balanskravet med, inte 12,5 som jag skrev utan, 14,6 miljoner kronor utan att ens rycka på axlarna är skrämmande.

Tendensen är densamma som i riket. Låna pengar och låt någon annan sopa upp efter er. Är det så att det finns en trötthet över att sitta vid rodret. Kan i så fall meddela att det finns ett gäng som är hungriga att ta över skutan.


Till fullmäktige så hoppas jag på ett svar om hur ni tänker sanera kommunens ekonomi och vilka tankar ni har om att återställa detta underskott. Ni har inte bara en skyldighet mot lagen utan fram för alt en skyldighet mot kommuninvånarna. För det är faktiskt så att ni har makten ett tag till och att ni har ansvaret än så länge för budget 2011.

Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,