20100505

Rören måste bytas för att hindra läckage av offentliga medel

Idag så väcks en diskussion kring fusket inom den privatiserade delen av vårt gemensamma. Det är bra men vi måste byta hela rörsystemet så att läckor på offentliga medel inte kan uppkomma

       Flera skriver idag om DN ledare om hur det tillåts fuska med våra gemensamma tillgångar. Ja för som DN skriver så är inte viljan att finna system som förhindrar fusket på topp. Men hur ställs då frågan på den egna verksamheten som finns kvar. Ja där finns en hel del att göra men det finns en viktig skillnad. Inom det offentliga finns inte drivkraften att vinna för personlig vinning. Alla de så kallade affärer som vi nu ser rullas upp har koppling till privata entreprenörer. Vill nu inte för allt smör i småland dra dem över en kant och majoriteten är fantastiska entreprenörer som inte vill annat en att göra rätt.
         Det som vi nu kan känna del av är att vi har ett gammalt system och som de flesta vet så måste det ibland bytas rör så att de inte börjar läcka och vi har nu kommit till de stadiet då vi lappat lite och byggt på utan att se till grunden.
       Men kommer det nu förslag på att vi ska se över hela konstruktionen eller blir det åter lite isolertejp över den senaste läckan i systemet. Det håller inte utan vi har nu kommit till den del då vi lagt ut så pass stora delar av våran offentliga verksamhet att vi inte kan backa. Det gäller nu att anpassa systemet efter den verklighet vi lever i idag.
Det är inte gratis att göra det, men som med alla investeringar så betalar de sig över tid och så kommer vara fallet här också.
        Jag vill också med tydlighet göra klart att detta gäller alla offentliga instanser det vill säga samtliga kommuner och landsting behöver se över sina rör. För vi vet inte var nästa läcka av offentliga medel uppstår.
      Jag vill tydliggöra att det finns olika skäl att lägga ut offentligverksamhet. Det finns den ideologiska blindheten och den finns den per pragmatiska delen. Men oavsett så behöver vi finna systemet som stoppar läckor

Andra med tankar om detta: Johan W och Peter A och Cherine Khalil. Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,