20100601

10 procent och 30 procent. Regeringen är nöjd...

Frågan är om det finns en nöjdhet med en arbetslöshet kring 10 procent. Jag ställer mig frågan med tanke på den tysthet som är. 

          Vi är ett antal bloggare som den senaste dagarna funnit en oro kring den tystnad som råder angående den massarbetslöshet som nu råder. För det går inte att kalla det annat när siffrorna närmar sig tio procent. Tar vi och lyfter frågan kring våra unga så är siffran trettio (30) procent. TRETTIO PROCENT. Från att varit bland de bästa i Europa tillhör vi nu bottenskiktet. Det finns inte en politiker i detta land som kan vara nöjd och det borde vara det första som står på varenda dagordning hur vi kommer tillrätta med det. Men har vi en statsministern som inte själv tror på siffrorna utan pratar om det som en synvilla är det inte konstigt att inget händer.
         Vi ser nu att Socialdemokratin och Mona Sahlin förstår denna tragedi som kommer uppstå om man inte genast sätter fart med insatser. Det går inte att avvakta och se.
Vi sänker skatten för små och medelstora företag. Vi stödjer unga entreprenörer. Vi investerar i välfärden för att stärka kvaliteten och att motverka de uppsägningar som väntar med regeringens politik. Med trainee-platser i välfärden får unga visa framfötterna där generationsväxlingen väntar. Vi investerar i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning för att bekämpa långtidsarbetslösheten. Och vi investerar rejält i infrastruktur och bostäder. Det skapar jobb här och nu – och bättre möjligheter att pendla eller flytta till utbildningsmöjligheter och nya jobb. Bostadsbristen bland unga kan brytas.

Vid en rödgrön valseger kommer vi att genomföra en rivstart för jobb och nya möjligheter för Sveriges unga. På det första regeringssammanträdet, den 14 oktober, avskaffar vi Aktivitetsförbudet för ungdomar som regeringen ålagt Arbetsförmedlingen. Vi avskaffar arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös ungdom. Och vi investerar i fler platser i vuxenutbildningen, högskola och universitet.
     Med andra ord så är det högsta fart när vi får makten i höst, men det är ett förlorat år med en regering som bara ser illusioner istället för våra unga och arbetslösa som inget annat vill än att ha ett arbete och dra sitt strå till stacken.
Genom Johan U ser jag att Eurostat presenterar siffror som gör att vi halkar efter jämförbara länder.

Läs även Johan Westerholm och Peter Andersson och Stefan Wikén samt HBT-sossen som också skriver. Sedan är de bra om Kent lär sig trumma och hålla takten. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,