20100616

Kamouflage och Herr Bildt del 7, Någon annans fel

Så tar vi ett varv till när det gäller spelet dåliga ursäkter eller det från sandlådan populära uttrycket det var inte mitt fel det var...

        Kan idag via Alliansfritt Sverige se att vår utrikesminister nu försöker få oss att vrida på nacken så att han kan glida förbi, genom att skylla på budbäraren. Nu vill han att de människorättsgrupper som författad rapporten ska granskas. Så när de inte kan tystas ska de utredas medan Lundin Oil ska glida vidare som inget hänt. Från Alliansfritt:
Utrikesminister Carl Bildt vill ha en undersökning av de människorättsgrupper som utpekar Lundin Oil som som delansvarigt i stridigheter i Sudan som kostat 12.000 livet och fördrivit hundratusentals (rapport här, pdf). Under den aktuella tidsperioden satt nuvarande Bildt i bolagsstyrelsen, och därför utreder nu svensk åklagare honom för krigsbrott. Bildt har bland annat gjort affärer med Sudans internationellt efterlyste president Omar al Bashir.

        Det är inte trovärdigt och om inget görs så kommer snart de internationella aktörerna tvivla på vilken roll Sverige kommer spela kring frågor som rör folkrätten och mänskliga rättigheter. Frågan som jag nu ställer mig är hur landets statsminister ser på sin egen utrikesminister och finns förtroendet kvar? Om, är det så att till och med regeringen ställer sig bakom den förda politiken i Sudan understött av Lundin Oil?

Bloggat: Thomas Bodström och Martin Moberg och Johan Westerholm och Westerholm igen skriver ur olika perspektiv.Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,